Världsnaturfonden gläds åt förslagen.

450 vargar, 150 fler än i dag, är en gynnsam bevarandestatus, enligt utredaren Lars-Erik Liljelund, som föreslår att Naturvårdsverket ska bestämma hur många vargar och rovdjur Sverige ska ha.

Förvaltningsjakt är en möjlighet för att reglera vargbeståndet. Men det viktigaste är att introducera nya gener, anser Liljelund och föreslår att samverkansråden tas bort. Han vill även se en utredning av den aktuella lagstiftningen och ha mer resurser till den regionala förvaltningen och att den ekonomiska ersättningen till renägare vars djur drabbas av varg ska förbättras.

Artikelbild

Jägareförbundet är inte tillfreds med utredningen. Förbundet, som deklarerat att den svenska vargstammen inte bör överstiga 150 djur, anser att Liljelund inte tagit hänsyn till lokalbefolkningen i varglänen.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) stämmer in i kritiken och påpekar att rovdjursutredningen inte tar hänsyn till konsekvenserna för landsbygden. LRF vill att vargstammens tillväxt ska begränsas så fort som möjligt.

Världsnaturfonden (WWF) däremot övervägande positiv till utredningens slutsatser, framför allt tanken att politikerna inte ska detaljstyra rovdjurspolitiken:

Utredningen överlämnas nu till miljöminister Lena Ek (C).