Den nya skötselrutinen drar igång direkt. Beroende på frodigheten i marken kan allmänheten räkna med att gräset når dryga halvmetern.
– Olika arter av gräs och spontant blommande växter gynnas av att gräset inte klipps. Det i säg gynnar andra pollinerande arter. Det här gäller för alla park- och grönområden och längs vägar i hela tätorten där det inte pågår aktiviteter eller utgör någon fara. Ytorna kommer istället att slaghackas ett par gånger under säsongen för att hacka sönder gräs och växer, berättar Matilda Hagstam.
Enda undantagen blir Vibjörnsparken – förutom parkens ängar – och delar av Bruksparken i centrum som klipps regelbundet.
– Tanken med experimentet är att visa att nu släpper vi upp gräset och ser hur det går. Här finns det också utrymme för justeringar om det skulle visa sig att det inte fungerar. Men erfarenheter från andra kommuner visar att det har gått bra och de fortsätter, utvecklar hon.
Genom att hålla igen på gräsklippningen sparar kommunen pengar och arbetstimmar. Miljön påverkas även av att utsläppen minskar.
– Det blir en klippning i sommar och den sker antingen i slutet av juli eller i början av augusti. Jämfört med tidigare blir det stor skillnad. Ska du hålla gräset på en nivå av fem-sex centimeter krävs det att gräset klipps åtminstone varannan vecka, förklarar Matilda.
Har du inga tvivel?
– Jo, att folk ska bli arga och tycka att det ser ovårdat ut. En och annan kanske också skräms av ormar och fästingar, men det ser inte jag som något större problem. Ormar brukar krypa undan ganska snabbt. Fästingar hindras av att man täcker nakna hudpartier, säger hon.
NT träffar Sandra Lundell i Bruksparken. Hon välkomnar kommunens idé med formuleringen "jättebra".
– Jag är för biologisk mångfald. Att låta naturen ha sin gång och allt får växa fritt är bara vackert.
Sandra Lundell hävdar att människan alltför ofta lägger sig i djur- och växtlivet och "leker Gud".
– Det blir så lätt fel och det straffar sig. Risken finns att mycket av naturens charm försvinner när allt ska vara så korrekt.
Begreppet biologisk mångfald är ett samlingsnamn för variationen som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. Den spelar en avgörande roll för naturens grundläggande funktioner, så som pollinering och rening av luft och vatten, uppger Naturskyddsföreningen.