Experten: Så påverkas unga – av det vita snuset

Det vita snuset ökar bland minderåriga, trots att en åldersgräns införts. I NT:s grävpodd Granskning pågår ger nikotinforskaren Louise Adermark sina råd till föräldrar.

Louise Adermark forskar om nikotin vid Göteborgs universitet. Hon är kritisk till det vita snuset.

Louise Adermark forskar om nikotin vid Göteborgs universitet. Hon är kritisk till det vita snuset.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2024-04-25 18:15

Nyheten i korthet

  • Nikotinforskaren Louise Adermark varnar för det vita snuset, som ökar bland minderåriga trots en åldersgräns.
  • Adermark menar att ungas risken att bli nikotinberoende är större eftersom deras belöningssystem påverkas starkare och de tar mer risker för att få en belöning.
  • Hon råder föräldrar att inte ge sina barn vita snus eller vapes, även om de framställs som ett bättre alternativ till cigaretter.

Risken att bli nikotinberoende är större hos unga, enligt Louise Adermark.

– Belöningssystemet påverkas mycket starkare än det gör hos vuxna. Den unga hjärnan inte är lika fullt utvecklad så ungdomar kan ta mycket mer risker för att få en belöning. Man har inte samma konsekvenstänk.

Hon är kritisk mot flera aspekter av det vita snuset, bland annat hur hög nikotinhalt produkterna kan ha.

Finns det något som föräldrar bör tänka på?

– Det vi ser hos ungdomar är att om man börjar använda en nikotinprodukt finns ökad risk för att man också testar andra.

Om ens barn ber om vitt snus eller vapes, med argumentet att de är bättre än att röka cigaretter, ska man inte köpa det, menar Louise Adermark.

– Den forskning som har gjorts visar på helt motsatt effekt.

Tillverkare lyfter ibland fram att det är mindre skadligt för hälsan att snusa jämfört med att röka, samt att det är få som röker i Sverige jämfört med andra EU-länder.

Hur skulle du bemöta ett sådant argument?

– För mig är det väldigt konstigt. Det är inte som att vi måste använda de här produkterna. Det är väldigt många som inte använder tobak överhuvudtaget och det går väldigt bra. Så fort du börjar använda nikotin förändras din hjärna. Det är massa olika system i din kropp som rubbas, vilket gör att du måste fortsätta att använda de här produkterna. Så jag ser väl inte snuset som samma livräddare som de som argumenterar för de här produkterna gör.

Hör mer från Louise Adermark i NT:s grävpodd Granskning pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!