Hindras bilar hindras människor

Att det inte ens planeras tillräckligt med parkeringsplatser i Lindö Strand visar på en människofientlig attityd i stadsplaneringen.

Att det inte ens planeras tillräckligt med parkeringsplatser i Lindö Strand visar på en människofientlig attityd i stadsplaneringen, menar ledarskribenten Daniel Persson.

Att det inte ens planeras tillräckligt med parkeringsplatser i Lindö Strand visar på en människofientlig attityd i stadsplaneringen, menar ledarskribenten Daniel Persson.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT och Thomas Möller

Krönika2023-01-11 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Lindö ligger som bekant en bit bort. Det är inte centrum. Att det som NT har rapporterat redan saknas parkeringsplatser i framväxande området Lindö Strand är faktiskt rent bisarrt.

Det går en busslinje till Lindö. Det tar knappt 25 minuter att åka till resecentrum och linjen är faktiskt hyggligt vältrafikerad med avgångar mellan var femtonde och tjugonde minut under stora delar av dagen. Det är alldeles utmärkt och säkert en stor hjälp för en hel del. Men knappast för alla. Man behöver inte bo längre bort än så för att vara praktiskt beroende av bilen för att få ihop vardagen.

Kommunen har hänvisat till sin egen parkeringsnorm och menar därmed att det anvisade antalet parkeringsplatser därmed per definition kommer att räcka. Som vore normen av Gud given och inte framtagen av kommunen i linje med en politisk önskan att minska biltrafiken.

Norrköping är förstås inte ensamt om detta. Nästan garanterat inte ens värst. I Luleå har byggansvariga berättat hur kommunförvaltningen lobbat direkt för att de ska bygga så få parkeringsplatser som möjligt enligt normen. Att motarbeta bilen ligger helt enkelt i tiden. Men det gör inte det hela vettigare.

Det offentliga ska inte styra människors val på det viset. Att se till att det är möjligt att gå och cykla är fullständigt okontroversiellt, men på senare tid har man bestämt sig för att det ska ske på bekostnad av biltrafiken snarare än att allt ska fungera tillsammans.

Det gör att exempelvis barnfamiljer som ofta behöver två bilar får svårt att bosätta sig i vissa områden. Hemmafrun är borta sedan många decennier och det är få förunnat att kunna dela på en bil rent praktiskt. 

Bilen innebär även en frihet för ägaren. Att närhelst det passar kunna ta sig någonstans för egen maskin, utan att vara beroende av det offentligas välvilja. Detta är något positivt som bör firas. Man kan vara emot fossila bränslen om man vill men att vara emot bilen i sig är att vara emot människor.

Bilar är blott verktyg. Det är personerna däri som är det väsentliga. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har varit tydlig med att parkeringsnormen inte stämmer överens med verklighetens behov. Detsamma gäller Sverigedemokraterna. Nu gäller det att de mäktar med att förändra normen och inte låter det stanna vid luftig kritik. Norrköpingsborna förtjänar att kunna välja själva hur de ska ta sig runt.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.