Så går IFK vidare utan sin anfallare

I David Moberg Karlsson tappar IFK sin bäste målskytt från 2018 till Sparta Prag. "Vi har varit förberedda en tid", säger managern Jens Gustafsson.

10 december 2018 18:30

Så blev det till slut officiellt. Det som det har ryktats om ett tag nu. David Moberg Karlsson är Sparta Prags spelare när transferfönstret öppnar i januari och för tre och ett halvt år framåt.

Managern Jens Gustafsson säger att affären inte varit så långdragen som man kanske fått bilden av.

– Det har gått relativt snabbt skulle jag säga, jämfört med många andra. Det här blev publikt så tidigt att omgivningen som följt den kanske tycker att det har tagit tid, säger han.

LÄS MER: DMK: "Varit en helt fantastisk tid"

Att IFK valt att gå med på försäljningen handlar om flera delar, inte minst ersättningen förstås.

– Själva processen grundar sig i att vi, David och Sparta Prag tyckte utifrån den ersättning vi fick, den sportsliga utmaningen det innebär för David och för oss, att det var rätt steg för alla. Han behöver en ny utmaning och har gått igenom den utbildning vi tillhandahållit på ett alldeles utmärkt sätt. David kommer lämna ett stort tomrum, men vi har varit förberedda en tid, säger Jens Gustafsson.

Hur ser du på David Moberg Karlssons tid i IFK?

– Utifrån min bedömning kom han ganska rejält stukad. Han hade svårt att hitta tillit i att vi bara ville honom väl utifrån de erfarenheter han hade med sig. Han hade också en kropp som inte var riktigt byggd för att ta hand om den explosivitet som han har. Det samt hans förmåga att fatta beslut för lagets bästa är den tydligaste resa som David har gjort.

LÄS MER: Så mycket sägs IFK ha fått för DMK

Nu när det är klart att David Moberg Karlsson försvinner så handlar det om lagets bäste målskytt den gångna säsongen. Lägg till att rutinerade duon Andreas Johansson och Daniel Sjölund lämnat så är det en del luckor som klubben har att hantera inför nästa säsong.

In har hittills kommit den unga isländska duon Oliver Stefánsson och Isak Bergman Jóhannesson.

– Det är två spelare som kanske inte så många kände till, men som också är en del av det vi håller på med och som handlar om att ta in spelare som vi ser kan bli bra för oss på lite längre sikt.

Ni kollar även på spelare som ska bli bra här och nu?

– Det gör vi såklart. Vi behöver se till att vi fyller på en del. Det är något vi gärna hade påskyndat, men i stort sett är det bara allsvenskan och tippeligan (Norge) som slutat spela än så det är där vi har kunnat arbeta hittills.

Har du klart för dig hur många spelare eller vilka spelartyper du vill ha in?

– Det jag kan säga är att vi verkligen ska se till att ha ett slagkraftigt lag som både klarar allsvenskan, och den utmaning vi vet att det innebär, och samtidigt Europa-spelet. Vi behöver agera på ett lite annorlunda sätt.

Ni behöver en bredare trupp?

– Ja, om man menar att vi ska ha många spelare som är redo att gå in och spela. Det innebär inte att vi ska ha 25–30 spelare i truppen, men fler som kan gå in och prestera på den nivån där vi är.

LÄS MER: Kommer krävas en köpvinter vi inte sett tidigare

Redan i somras började spekulationerna om att Christoffer Nyman är en spelare som är på väg hem. Det snacket har knappast minskat sedan hans lag, Eintracht Braunschweig, haft stora problem även efter degraderingen till tyska tredjeligan där man ligger allra sist.

Nyman är precis tillbaka efter sin långa skadeperiod och har kontrakt fram till sommaren 2019.

IFK-managern Jens Gustafsson kommenterar normalt sett inte specifika namn, men säger:

– Han tillhör Braunschweig och vi aktar oss för att prata om spelare som inte är våra. Nu har han en historia som gör att vi varit lite mer vältaliga där, men Braunschweig har fortfarande lite kvar innan första delen av deras säsong är avslutad. Vi får helt enkelt avvakta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson