De vill ha kvar sin hotade hållplats

Boende på Lasarettsområdet ger inte upp hållplatsen på Gymnastikgatan som har fått många äldre att sälja bilen.

Gunnar Bredin (M), Bertil Bergström och Carina Meyer-Nilsson (i mitten) vill inte förlora hållplatsen.

Gunnar Bredin (M), Bertil Bergström och Carina Meyer-Nilsson (i mitten) vill inte förlora hållplatsen.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköpings kommun2020-03-14 08:00

Östgötatrafikens planer på ny linjesträckning och tätare trafik har fått blandat mottagande. En del välkomnar att Åby och Jursla från och med 15 juni tillhör stadszonen. Andra uppskattar inte att hållplatser tas bort för att erbjuda tätare turer.

Politikern Gunnar Bredin (M) – ersättare i kommunfullmäktige – är en av dem som upprörs när buss- och spårvagnshållplatsen vid Gymnastikgatan tas bort. Han bodde tidigare i Krokek men valde på äldre dar att flytta in till Norrköping. Närheten till spårvagnshållplatsen från bostaden på Lasarettsområdet var ett avgörande argument.

– Vi är ett ganska stort antal med kryckor och rollatorer som tar spårvagnen härifrån. Både HSB och Riksbyggen har hus i närheten med många äldre. Alternativen för oss, Väster Tull eller Söder Tull, är för långt bort. Vi klarar inte det, säger han.

Gunnar Bredin förklarar att han och sambon undviker de bitvis svårpasserade kullerstenarna vid Lasarettsgatans början genom att helt sonika ta vägen till hållplatsen över den asfalterade skolgården. Paret når hållplatsen på åtta minuter.

– När jag satt i Östgötatrafikens styrelse konstaterade vi att den aktuella hållplatsen inte kunde tas bort eftersom den låg så nära gymnasieskolan. Till hösten öppnar också De Geers skola igen med låg- och mellanstadieelever i närheten.

Om nu hållplatser ska tas bort på linjen vilka vill ni undvara?

– Inga. Förr resonerade vi utifrån att vi borde ha så många hållplatser som möjligt inne i staden för att så få som möjligt skulle ta bilen. Ska vi prata om kortare restid är det dubbelspår längs Drottninggatan som gäller, men pengarna saknas.

Carina Meyer-Nilsson, Södra Promenaden, förklarar att det bor 100-tals pensionärer med olika hjälpmedel i vardagen i närområdet. För flertalet av dem är det uteslutet att gå till city när det till exempel råder snö och halka.

– Hållplatsen ger livskvalitet. Många har sålt sina bilar och alla som har svårt att gå har inte färdtjänst. Vi gamlingar går ju till apoteket stup i kvarten. Att kunna åka spårvagn ner och hem för att göra våra ärenden är miljövänligt, utbrister hon.

Flera andra på hållplatsen är skeptiska till planerna.

– Kollektivtrafiken är väl till för alla? Inte bara för dem som arbetar och har bråttom till och från jobbet, säger en kvinna.

– Tänk på tryggheten. I dag har vi nära hem om vi kommer sent en kväll. Inte vill jag gå längre i mörkret, hävdar en man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!