Nya bussar och spårvagnar. Ökad turtäthet. Fler avgångar kvällar och nätter. Nya områden som får stadstrafik. Men också indragna hållplatser.
Det är några av nyheterna som Östgötatrafiken presenterade vid en presskonferens under onsdagen.
Från och med 15 juni kommer de två växande områdena Åby och Jursla att inkluderas i stadszonen med linjer till Vrinnevi respektive Lindö, via Resecentrum och Söder Tull.
Ett av Östgötatrafikens mål är att räta ut och förenkla linjerna. Det innebär färre hållplatser. Totalt kommer 20 hållplatser att försvinna, 5 eller 6 av dem på spårvagnslinjerna.
– Det här gör vi för att få upp medelhastigheten på sträckorna. Vi måste löpa linan ut om vi ska nå målet att "det ska gå rakt, det ska gå snabbt och det ska gå ofta", säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, och fortsätter:
– Även efter förändringen har 87 procent av de boende i Norrköping som längst 500 meters gångväg till närmaste hållplats.
Östgötatrafiken satsar på ökad turtäthet för att locka fler resenärer och undvika trängsel. I Norrköping görs dock den satsningen – bland annat beroende på de begränsningar spårtrafiken innebär – främst under mellan- och lågtrafik, inklusive kvällar och nätter. Totalt ökar trafikutbudet med 20 procent.
– God konkurrens gjorde att vi fick bra priser i upphandlingen. Det gör det möjligt för oss att göra de här satsningarna, säger Östgötatrafikens vd Sofia Malander.
Fordonsparken förnyas med sex nya spårvagnar och totalt 33 bussar, varav två elbussar. De sex busslinjernas namn kommer i fortsättningen att bli tvåsiffriga i stället för tresiffriga.
Samtidigt som det nya linjesnätet börjar trafikeras kommer det nya betalsystem som är på väg att fasas in att vara fullt genomfört. De gamla korten ersätts av nya och resenärerna får bättre möjlighet till digitala biljettköp. Priserna för resor med stadstrafiken förblir oförändrade.
Spårvagnslinjerna utgör stommen i Norrköpings kollektivtrafik. Men en växande stad och förändrade resmönster medför, enligt Östgötatrafiken, framtida utmaningar.
– Vi har stora förhoppningar på att Ljuralänken blir verklighet. Det skulle låsa upp hela kollektivtrafiknätet och göra det möjligt med en tredje spårvagnslinje, säger Sofia Malander.
De nya linjekartorna läggs ut på Östgötatrafikens hemsida denna vecka. Den nya tidtabellen släpps i slutet av april och gäller från 15 juni.