Vänsterpartiet lägger ingen röst på valfläsk från höger

Att på sängkanten försöka rädda sina politiska anseenden via ett morgontrött valfläsk blir inte bra, skriver Jonas Andersson (V).
Att på sängkanten försöka rädda sina politiska anseenden via ett morgontrött valfläsk blir inte bra, skriver Jonas Andersson (V).

Sent ska syndaren vakna – är ett klassiskt ordspråk som man enkelt applicerar på Moderaternas och Kristdemokraternas nyvakna agerande gällande kollektivtrafiken i Östergötland.

Debatt 6 september 2022 20:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Vänstern pratar fint men visar ingen handling" NT 27/8

"Kristdemokraterna vill styra kollektivtrafiken" NT 28/8

Att på sängkanten försöka rädda sina politiska anseenden via ett morgontrött valfläsk blir inte bra.

Jan Owe-Larsson (M) och Per Larsson (KD) har i sina respektive svarsartiklar försökt skjuta över ansvaret på mig som ledamot i Region Östergötlands Trafik- och samhällplaneringsnämnd, för att Kristdemokraternas förslag om att rädda linje 432 röstades ner av den styrande koalitionen. 

 

Har vi – Vänsterpartiet något ansvar i att stå bakom dåliga förslag!? Nej, så arbetar inte ett parti som vill bygga en samhällsbärande kollektivtrafik för stad och landsbygd. Det förslag som Kristdemokraterna lade fram i nämnden innan sommaren var ogenomtänkt och kortsiktigt, ingen plan på hur landsbygdstrafiken i Kolmården ska kunna tjäna sina medborgare på flera års sikt, ingen finansiering eller syfte med just den satsningen när flera andra busslinjer läggs ner. Ett uppenbart valfläsk till förslag. Sådana förslag går inte att hantera för vår del, därmed lade jag ner vår röst i nämnden.

 

Till skillnaden från alla nu representerade partier i regionen, så är vi Vänsterpartiet det enda parti som har långsiktighet i vårt arbete – i syfte att vilja skapa en samhällsbärande kollektivtrafik som är förvaltningsstyrd. Det är i dessa mål vårt politiska arbete kretsar, har man ett tydligt mål låter man sig inte distraheras av tillfälliga utspel. 

Om man som novis är nyfiken att kolla upp vårt och de andras partiernas långsiktiga mål, kan man läsa de tidigare lagda budgetförslagen från partierna flera år bakåt, där det tydligt framgår att Vänsterpartiet är det parti som står för en bra kollektivtrafik för hela Östergötland.

 

Nu återstår det att se om Kristdemokraterna står upp för deras nyvakna ställningstaganden efter valet. Om så fallet blir, har vi för första gången sedan Östgötatrafikens födelse ett gemensamt mål med Kristdemokraterna - Östgötatrafiken AB läggs ner till förmån av förvaltningsform.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa