Vänstern pratar fint men visar ingen handling

Jan Owe-Larsson (M) är andre vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
Jan Owe-Larsson (M) är andre vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Vänsterpartiet röstade mot att återuppta busslinje 432

Debatt 27 augusti 2022 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Tala klarspråk om kollektivtrafiken" NT 23/8

Vänsterpartisterna Nicklas Lundström och Jonas Andersson skriver att alla partier utom Vänstern talar med kluven tunga när det gäller kollektivtrafik på landsbygden.

 

Det var inte utan att jag satte kaffet i halsen när jag läste artikeln. Så sent som på trafik- och samhällsplaneringsnämndens senast sammanträde den 2 juni hade vi en konkret fråga om just kollektivtrafik på landsbygden uppe för beslut. 

Kristdemokraterna hade då, via ett så kallat nämndinitiativ, lämnat in ett förslag om att snabbutreda möjligheten att återuppta busslinje 432 i Krokek, där 20 avgångar dagligen har blivit 0.

 

När beslut skulle fattas begärdes votering. Utöver Kristdemokraterna ställde sig Moderaterna och Sverigedemokraterna bakom förslaget om att återuppta busslinjen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna röstade emot. 

Vänsterpartiet då? Jo, de la – genom Jonas Andersson själv – ner sin röst. De ville alltså inte ta ställning i frågan. Det agerandet visade sig avgörande för utgången då röstsiffrorna blev 7-7, vilket i sin tur innebar att ordförande Julie Tran (C) fick utslagsröst och förslaget röstades därmed ner. 

 

Hade Vänsterpartiet värnat kollektivtrafik på landsbygden fanns alltså så sent som den 2 juni i år ett gyllene tillfälle att rösta för förändring. Det valde man att inte göra. Lundströms och Anderssons debattinlägg i frågan faller därmed tämligen platt. Det räcker inte med fina ord om att man värnar kollektivtrafiken på landsbygden, det är hur man röstar när frågan skarpt läggs på bordet som räknas. Så lätt ska Vänsterpartiet inte försöka vilseleda väljarna.

 

För Moderaternas räkning är vi tydliga, när beslut blir fel – och det händer – ska man göra om och göra rätt. Vi drev på för förändring vad gäller linje 482 i Vånga och vi menar också att linje 432 ska återinföras. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa