Kristdemokraterna vill styra kollektivtrafiken

”Politik är att vilja” ska Olof Palme ha sagt. Det är sant, men politik är framförallt att styra! Det är den politiska styrningen som saknas i kollektivtrafiken.

Vi vill att hela Östergötland ska ha tillgång till kollektivtrafik, inte bara våra två storstäders tätorter, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Per Larsson.

Vi vill att hela Östergötland ska ha tillgång till kollektivtrafik, inte bara våra två storstäders tätorter, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Per Larsson.

Foto: Susanna Beskow Norgren/Annica Hesser

Debatt2022-08-28 09:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Tala klarspråk om kollektivtrafiken" NT 23/8

V efterfrågar klarspråk från KD. Vi kristdemokrater är tydliga i vad vi vill göra framåt. Vi vill att hela Östergötland ska ha tillgång till kollektivtrafik, inte bara våra två storstäders tätorter. För att det ska kunna bli så behöver vi se över både styrningen och det uppdrag som Östgötatrafiken har och eventuellt även driftformen. Men först och främst krävs en ny politisk ledning i Regionen.  

KD och M i Regionen lyfte i början på maj upp att beslutet att dra in busslinjen mellan Vånga och Norrköping blivit fel. Vi lyckades då driva den styrande koalitionen (S+C+L+Mp) framför oss till ett beslut att återinföra busslinjen till höstterminsstarten. 

På samma sätt uppmärksammade vi från KD att nedläggningen av busslinje 432 från Krokek via Strandvägen till Norrköping blivit fel, och lämnade in ett nämndinitiativ för att få till en liknande lösning som för Vånga inför skolstarten. Förslaget fick stöd av M och SD, men Vs representant valde att lägga ner sin röst. Det ledde till att förslaget blev nedröstat av ledande koalitionen. 

Vänsterpartiet(V) ska ha cred för att man ofta talar om behovet av bra kollektivtrafik även utanför stan. 

Därför för det både förvånande och beklagligt att Vänsterpartiets representant i ansvarig nämnd för kollektivtrafiken i Region Östergötland, TSN, inte stödde KDs nämndinitiativ att snabbutreda möjligheten att återinföra 432. 

När det verkligen gäller så viker alltså V ner sig. Vi kunde verkligen fått till en förändring där. Men genom att V la ner sin röst i TSN ledde det till att förslaget röstades ner och linje 432 gick förlorad. Det är mycket beklagligt och får vänsterpartiet många ord om bättre kollektivtrafik att klinga tomt. 

Det räcker inte att kommunpolitiker i alla partier är överens om att kollektivtrafiken behöver förbättras. Varje parti behöver också ha sina representanter på regionnivå med sig på tåget, eller snarare i bussen. Och det har vi i KD och det verkar vi vara ganska ensamma om. 

Vi kristdemokrater lovar inte allt till alla men vi är redo ta tag i styrningen av Östgötatrafiken så att deras verksamhet går i takt med kommunernas planering och medborgarnas behov.