Senaste siffrorna visar färre barn och ungdomar

Jag läser Centerpartiets och Vänsterpartiets ställningstagande när det gäller lokaler för förskolor och skolor.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bjuder in hela utbildningsnämnden till kommunstyrelsens möte senare i april för att alla ska ha samma information när det gäller befolkningsutvecklingen och vilka ekonomiska konsekvenser det får.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bjuder in hela utbildningsnämnden till kommunstyrelsens möte senare i april för att alla ska ha samma information när det gäller befolkningsutvecklingen och vilka ekonomiska konsekvenser det får.

Foto: Thomas Möller

Debatt2023-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"I vilka skolor finns det 1400 lediga platser" NT 4/4

"Högerns politik är att medvetet skära ned på välfärden" NT 31/3

De verkar inte särskilt oroade över den ekonomiska verklighet som Norrköpings kommun och utbildningsnämnden står inför. 

Vänsterpartiet brukar kunna lösa sina budgetar med att avveckla flygplatsen, ropa efter fler och mer statsbidrag och eventuellt höja kommunalskatten. Hur Centern tänker sig att få ihop den kommunala budgeten de kommande åren utan att sänka kostnaderna för lokaler är för mig mer oklart. 

Det är svårt för mig som kommunstyrelsens ordförande att veta vilken information och fakta som nått hela Utbildningsnämnden. Vi har sedan en tid tillbaka tillgång till nya prognoser för befolkningsutvecklingen och det är bland annat dessa som ligger till grund för mitt beslut att kommunstyrelse och utbildningsnämnden gemensamt ska ta fram förslag som syftar till att minska lokalkostnaderna för förskolor och skolor. 

De äskanden som utbildningskontoret arbetat fram, avseende kommande investeringsbehov, bygger inte på de senaste siffrorna som vi har tillgång till. Det vore oansvarigt av mig att inte säkerställa att vi i budgetbeslut i juni faktiskt planerar för de barnkullar som dessa siffror indikerar.
Färre barn och ungdomar ger utbildningsnämnden lägre ersättning i den resursfördelningsmodell vi har och det innebär alltså att nämnden kommer ha mindre pengar att röra sig med jämfört med de förutsättningar som fanns vid budgetbeslutet i december 2022.

Jag vill ha en saklig och konstruktiv process när det gäller vilka lokaler som förskolor och skolor ska bedrivas i. Därför har jag bjudit in hela utbildningsnämnden till kommunstyrelsens möte senare i april för att alla ska ha samma information när det gäller befolkningsutvecklingen och vilka ekonomiska konsekvenser det får. 

Jag hoppas att alla tar chansen till detta och att vi därefter kan fortsätta prata lösningar – och då utifrån en mer gemensam verklighetsbild än debatten hittills indikerat.