I vilka skolor finns de 1400 lediga platserna?

Moderaternas Sophia Jarl skriver i sitt svar på min debattartikel att vi nu står inför ett val i Norrköping där vi antingen lägger skattemedel på höga lokalkostnader, på bekostnad av personal, eller så behåller vi personal i skolan och sänker våra lokalkostnader.

Av våra minsta barn i förskolan – ett- till treåringarna – går endast 26 procent i en barngrupp med max tolv barn (vilket är Skolverkets riktlinje för denna åldersgrupp). För två år sedan var den siffran 51 procent, skriver Lina Cederlöf Lundgren (C).

Av våra minsta barn i förskolan – ett- till treåringarna – går endast 26 procent i en barngrupp med max tolv barn (vilket är Skolverkets riktlinje för denna åldersgrupp). För två år sedan var den siffran 51 procent, skriver Lina Cederlöf Lundgren (C).

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-04-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Just nu finns 1400 lediga platser i skolorna" NT 29/3

När det gäller Strömvillan så var det faktiskt Moderaterna i Utbildningsnämnden som yrkade på att Strömvillan skulle användas till korttidstillsyn i kommunal regi. Lokalbristen var stor och vi kunde inte bereda plats till det ökade antal elever inom gymnasiet som fått beslut om korttidstillsyn. 

Nu råder det inte längre lokalbrist, enligt Moderaterna, så då undrar jag varför ni väljer att bygga paviljonger som ersättning för Strömvillan istället för att använda lokaler som i sådana fall redan finns till kommunens förfogande?

Jag har sett siffran om 1400 lediga platser inom kommunens skolverksamheter men har inte fått någon information om var dessa platser finns eller vilket underlag de baseras på. Det anser jag är mycket märkligt. Var finns dessa platser och vad baserar ni den siffran på?

Sophia Jarl ställer också en generell fråga till ”alla som nu ställer sig upp och vill rädda skolor”. Sophia Jarl undrar vad det är vi vill rädda. För oss i Centerpartiet så är nedläggningar av förskolor och skolor ingen småsak. Nedläggningar påverkar barn, föräldrar och personal på ett mycket omfattande sätt som man som politiker behöver ha respekt för. 

När ett eventuellt ärende om nedläggning av förskolor eller skolor når den nämnd som fattar dessa beslut (Utbildningsnämnden) så kommer jag som Centerpartiets ledamot jobba för att alla involverade politiker och tjänstemän fokuserar på barnen. Vi i Centerpartiet tror på små barngrupper och på att lokaler ska byggas med tanke på barnens behov. Det finns till exempel en trend idag att lägga ned små förskolor och skolor och ersätta dem med större enheter – vilket resulterar i större barngrupper och klasser. Statistiken talar sitt tydliga språk;

Idag går endast nio procent av Norrköpings kommuns fyra- till femåringar i en barngrupp med max 15 barn (vilket är Skolverkets riktlinje för denna åldersgrupp). För två år sedan var den siffran 37 procent. Av våra minsta barn i förskolan – ett- till treåringarna – går endast 26 procent i en barngrupp med max tolv barn (vilket är Skolverkets riktlinje för denna åldersgrupp). För två år sedan var den siffran 51 procent. 

Vi i Centerpartiet ser allvarligt på detta och anser att barngruppernas storlek spelar stor roll när det kommer till kunskapsinlärning och barnens välmående. Det krävs trygghet och lugn och ro för att kunna ta in ny kunskap. Det är också en av de viktigaste parametrarna som många pedagoger lyfter angående arbetsmiljön – att barngruppernas storlek behöver minska. 

Kunskapsinlärning, kompetensförsörjning, arbetsmiljö, lokaler, ekonomi och barngruppers storlek hänger ihop, det är därför det är så viktigt att hantera frågor om nedläggning med eftertanke och utifrån gedigna analyser om vad det får för konsekvenser.