Profilerna överraskade: "Alltid en chock"

Vita Hästens stjärnor hade inte tränarbytet på känn. "Det blir en chock varje gång det händer", säger Marcus Eriksson. "Det kom plötsligt", menar Jesper Samuelsson.

9 mars 2019 16:30

LÄS MER: Vita Hästen sparkar Strömberg

Leif Strömberg ut – Sune Bergman in och tillbaka.

Vita Hästen kastar om i båset för att rädda kontraktet och satsar på ett bekant ansikte i kvalserien.

Marcus Eriksson och Jesper Samuelson överraskades av beskedet de fick av styrelsen sent på fredagskvällen.

LÄS MER: "Kände att vi behövde göra något"

– Jag skulle inte säga att det var väntat. Rickard Rauge (ordföranden) kom in och berättade det för oss. Det blir en chock varje gång det händer, säger "Macke".

Är det rätt väg att gå?

– Det får vi väl veta efteråt. Det här bestäms över våra huvuden, kanske att vi hade klarat det med "Leffe". Kanske att vi klarar det med Sune, svarar Eriksson.

Lagkaptenen Jesper Samuelsson hade inte heller väntat sig att kliva in i kvalserien med en ny tränare.

– Vi hade inte fått några indikationer på att det skulle ske. Vi är ishockeyspelare och koncentrerar oss på det vi ska göra, säger "Sama".

Du köper beslutet?

– Vi kom ju sist och de känner att de behöver göra en förändring. En ny röst ger alltid lite positiv energi. Ett uppsving, alla startar om på noll, svarar Samuelsson.

Hästens stjärnduo spelade båda under Sune Bergman under 66-åringens förra sejour i klubben.

Även om det blev en bitter kval-exit mot Karlskrona i jakten på en allsvensk plats så är det positiva minnen från Bergmans tid.

– En kunnig tränare, kanske den bästa rent hockeymässigt. Det var han som egentligen tog in ett spel och gjorde oss till en toppklubb i ettan. Vi föll på målsnöret men vi hade ett ruggigt bra lag och var svåra att slå. Vi förlorade inte många matcher den säsongen. Sune var strukturerad och noggrann. Han införde ett spelsystem som alla följde. Vi blev proffsigare som klubb gentemot hur det var innan. Sedan är det svårt hur han tänker sig saker idag, säger Marcus Eriksson.

LÄS MER: Krönika: "Inget har gått framåt eller blivit bättre"

Vita Hästen fick helgen ledig och är tillbaka i träning på måndag.

Sune Bergmans första träning. Omstarten som på sikt ska ge ett nytt allsvenskt kontrakt.

– Skönt att vi har lite på oss att förbereda oss. Vi ska se till att träna bra, ta hand om kropparna. Alla klyschor: Träna rätt, vila och se till att vi är 100 procent redo, säger Jesper Samuelsson.

Målvakten Viktor Kokman som vaktade målet i Strömbergs sista match som huvudansvarig – 0–2-nederlaget mot Västervik – är inte ovan vid att få en ny tränare att lyda mitt under pågående säsong.

– Det har nog hänt i alla mina lag som senior, förutom i Borlänge. Det är inte kul, säger Kokman som samtidigt inte är förvånad att klubben väljer att agera.

Hästen har legat i den allsvenska botten i stort sett hela säsongen och chansen att undvika kval försvann med tre matcher kvar att spela.

– När man kliver in till en säsong är det inget man önskar, att tränaren ska få sparken.Att det händer nu är väl inte så jätteverraskande. Det är tråkigt men vi har legat sist väldigt länge, fortsätter Kokman.

Vad är det som inte fungerat?

– Det är blandade saker under hela säsongen. Ett tag gjorde vi inga mål, sen släppte vi in för mycket bakåt. Efter nyårsskiftet tycker jag att vi har varit på rätt väg. Nu är det det här som gäller. Det går inte att se bakåt nu. Vi startar om på måndag och ska få ihop det här tillsammans och jobba med Sune för att klara av det, säger Viktor Kokman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung