Inget har gått framåt eller blivit bättre

Klubben var till slut tvungen att agera. Inte en persons fel, men något behövde göras när Vita Hästen står inför sin tuffaste utmaning på många år.

9 mars 2019 14:25

LÄS MER: Vita Hästen sparkar Leif Strömberg

LÄS MER: Rauge: "Kände att vi måste agera"

Med kvalserien som tornar upp sig – när Vita Hästen står inför sin tuffaste utmaning på flera år fanns det inte mycket annat styrelsen kunde göra än att agera.

Leif Strömberg kom in förra vintern för att rädda ett Vita Hästen som var farligt nära negativt kval redan då. Det blev ett lyft, en viss energi in i gruppen, som det ofta blir när man byter röst i båset.

Man klarade sig ur det prekära läget då och Strömberg fick, välförtjänt, beröm för det.

Men på lång sikt?

Då blev inte Leif Strömberg rätt man för Vita Hästen, det är slutsatsen när man läser resultaten som klubben gjort i år. Att förlänga med två år blev inget bra beslut sett i backspegeln.

Redan i mellandagarna fick Sporten signaler om att den dåvarande styrelsen var på gång med ett skifte på tränarsidan. Niklas Czarnecki hade då fått en fråga, men tackat nej.

Då kändes det som att något måste göras efter en väldigt svag höst. Sedan kom allt annat emellan.

Extra årsmöte, den gamla styrelsen klev åt sidan och en ny valdes. I det ”vakuumet” vann Strömberg lite tid och fick samtidigt en viss ordning på resultaten. Vita Hästen såg ut att vara på gång och på rätt väg i takt med att det också kom in något så ovanligt som lugn och ro i och runt föreningen.

Under den tiden presterade man som det topp-åtta-lag man ville vara – och min ingång i frågan var att det bästa var att inte riva upp det som nu funkade.

Det höll i sig ett par månader.

Men på slutet har det ofta sett likadant ut som under hösten igen – låt vara att laget inte haft så mycket att spela för längre. Sista veckan har det ställts på sin spets igen. Vita Hästen har haft otroligt svårt att få till någon offensiv spets och även om det givetvis inte är en persons fel faller det till slut tillbaka på den huvudansvarige när förlusterna staplas på varandra.

Så funkar branschen.

Ett mål (ett tröstmål i Västerås när matchen redan var avgjord) på de fem sista matcherna (!) talar sitt tydliga språk. Det är riktigt svaga siffror hur man än vrider och vänder på det.

Om det kommer bli rätt eller fel återstår förstås att se men det fanns inget annat Vita Hästens styrelse kunde göra än att just göra något för att försöka rädda det här. Att chansa på det som inte har gett resultat under så stora delar av säsongen var inte ett alternativ man vågade gå för när klubben snart kommer att gå sin viktigaste kamp på år och dagar.

Sådana här beslut är givetvis aldrig roliga att ta, det finns – som ordföranden Rickard Rauge sa till mig – alltid en människa bakom som blir av med sitt jobb.

Det måste man ha respekt för.

Jag gillar dessutom Leif Strömberg som person, att han jobbat hårt och brunnit för det han tror på tvivlar jag inte heller på för ett ögonblick, men det går inte att blunda för att Vita Hästen under hans ledning inte har blivit bättre eller gått framåt. Det har, om man så vill, stannat vid mer snack än verkstad.

Sedan finns det givetvis många orsaker till att det blivit så. Skador, absolut. Att man fått bygga en trupp med små medel också, det är på så sätt givetvis ingen chock att klubben ligger där den gör, men Vita Hästen hade själva en målsättning att vara topp-åtta 2019.

Och det är i slutändan ändå vad det handlar om:

Resultaten. Tabellen.

Att man inte varit tillräckligt bra över 52 omgångar.

Det måste man vara i de tio som återstår. Då är den hockeyallsvenska statusen på liv och död – alla beslut måste handla om just det och då kan det här kanske ge den nytändning som behövs.

Nu får Sune Bergman uppgiften att leda Vita Hästen i den tuffa kvalserien. Norrlänningen basade över ett av de bästa lagen klubben hade på division 1-nivå senast han var här. Men då räckte det ändå inte hela vägen genom det smala nålsögat upp från ettan och Bergman flyttade tillbaka till Norge.

Under tiden tog Vita Hästen sin väg upp i hockeyallsvenskan med andra ledare i båset – men när Bergman nu är tillbaka är det för att rädda kvar klubben där.

Hur viktig den uppgiften är för ishockeyn i stan är knappast något som behöver betonas. Tillräckligt mycket hockeykunnande, för att hålla fyra lag från den lägre serien bakom sig, har jag redan skrivit att jag i grunden tror att det finns i dagens Vita Hästen-trupp. Det är det mentala spelet man kommer behöva hantera och det blir Sune Bergmans viktigaste uppgift - att förbereda laget på vad som väntar, inte minst på det planet.

Det är ingen vågad gissning att han kommer kunna damma av sitt gamla smeknamn ”Kung Sune” bland fansen i stan om han lyckas med uppdraget. Säg så här; med tanke på hur säsongen i stort blivit för klubben har han i alla fall det tacksamma läget att komma in med inte så speciellt mycket att förlora.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson