Därför har Larsson lyft under 2019

Vårens man i IFK? Svårt att säga någon annan än Jordan Larsson. "Det känns som att jag är i fantastiskt bra form", sa IFK-anfallaren efter 2–0 mot AFC Eskilstuna.

2 juni 2019 18:24

LÄS MER: Skyttekungen visade vägen för IFK

LÄS MER: Betygen: De var bäst i IFK mot AFC

LÄS MER: Så var AFC–IFK minut för minut

Det är en uttjatad vinkel och det har skrivits flera gånger om. Ändå är det omöjligt att gå förbi den vår Jordan Larsson har haft. En bra försäsong, ett helt okej cupspel och en inledning på allsvenskan som är långt från det han visade upp under 2018.

På Tunavallen gjorde anfallaren mål för fjärde matchen i rad. Hans åttonde totalt så här långt i allsvenskan.

– När jag spelade i Helsingborg och hade min bästa säsong gjorde jag sju mål på en hel säsong. Nu är det åtta redan, sa Larsson utanför omklädningsrummet.

Han löste upp knutarna med sitt 1–0-mål i en första halvlek som inte var bra. Inte från något håll egentligen. Det var två lag som hade svårt att skapa och IFK såg lite frustrerat ut.

Då kom Simon Therns vackra lyftning och Larssons lika iskalla avslut.

– En fantastisk fin passning av Simon. Jag såg att han blev rättvänd och tog mig förbi backen. Han la bollen över och jag tog ner den. Jag kom lite nära målvakten men det var öppet i bortre så det var bara att lägga dit den, sa Larsson om det viktiga målet ett par minuter före pausvilan.

Innan dess skulle han nog också haft en straff med sig.

– Jag tycker den var solklar. Jag kom in framför och han drog i armen. Jag kunde ha nått bollen och till 99 procent hade jag gjort mål.

Nu räckte det ändå till seger och tre poäng efter att Lars Krogh Gerson skickat in en frispark i bortre krysset i andra halvleken för tre IFK-poäng inför semestern.

Hur ser du på våren från er sida?

– Jag tycker att vi har spelat upp oss, jag tycker att vi är stabilare nu. I början var det många matcher där vi spelade dåligt och inte tog poängen som krävs. Nu är spelet bättre och vi har börjat plocka de poäng som vi behöver, svarade Jordan Larsson.

Och för dig?

– Det känns som att jag är i fantastiskt bra form. Men jag måste ändå fokusera på att jobba hårt och utvecklas ännu mer. Det är lätt att hamna där att man gjort lite mål nu och slappnar av.

För Larssons del är det enkelt att hitta förklaringen till lyftet den här säsongen. Mer speltid har gett självförtroende och på den vägen är det.

– Nu händer saker automatiskt, jag tänker inte så mycket, sa han.

Managern Jens Gustafsson sa så här om utvecklingen som han sett hos årets skyttekung:

– Ibland känner jag att vissa tror att jag bara vaknade en morgon och bestämde mig för att ge honom förtroende. Så är det inte, vill jag poängtera. Han hade det tufft förra säsongen, vi satte oss ner efter den och gjorde en del överrenskommelser för vad som skulle råda. Dels under hans ledighet och dels när han kom tillbaka. Det har han verkligen ställt upp på. Den Jordan som hade IFK-tröja ifjol och den som är här idag är inte samma person.

Jens Gustafsson kunde summera en vårsäsong överlag där IFK stegrat spelmässigt. Poäng och spel har det blivit bättre och bättre.

– Poängmässigt har vi inte skrapat ihop så många som vi önskat, det har varit lite för många kryss. Det är 90 minuter som bedöms hela tiden. Men minst lika viktigt är att bibehålla de värderingarna som vi har och se utvecklingen, jag tycker att vi har hållit oss strikt till den linjen vi slagit in på. Vi har fått lite utmaningar på vägen och prövats och i motgången har vi också sett många spelare som trätt fram och utvecklats, sa Gustafsson inför sommaruppehållet.

IFK spelar sin nästa allsvenska match den 25 juni borta mot AIK på Friends Arena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson