Skyttekungen visade vägen för IFK

En skyttekung i högform och ett par klassmål. Det var skillnaden – det gav IFK tre poäng borta mot jumbon AFC Eskilstuna i en ganska svag allsvensk match totalt sett.

2 juni 2019 16:55

LÄS MER: Så var AFC–IFK minut för minut

IFK Norrköping kom till Tunavallen med ett gott självförtroende efter de senaste omgångarnas insatser där laget har lyft spelmässigt.

AFC Eskilstuna?

Hemmalaget hade inte vunnit sedan premiären och åkte också på en stor förlust i cupfinalen mot Häcken i torsdags.

Matchen inleddes också med ett visst övertag för IFK som skakade fram ett par lägen via främst ett par distansskott. Simon Skrabb hade bäst sikte men Ole Söderberg i Eskilstunas mål gjorde en stark räddning.

Jordan Larsson kunde sedan mycket väl (borde?) ha fått en straff med sig när han revs ner i fritt läge men domare Mohammed Al-Hakim friade.

Därefter kan stora delar av den första halvleken summeras så här:

Zzzzzz.

Det hände inte mycket. Lågt tempo, svagt passningsspel och inte mycket till målchanser. IFK var iniativlöst och baktungt och kom inte till när Eskilstuna ganska enkelt kunde falla hem och försvara sig. Det såg ut att gå mot mållöst efter halva matchen men ett par minuter från halvtidsvisslan kom plötsligt ett stycke briljans som piggade upp den stora bortaklacken på ena kortsidan.

Simon Thern, så långt relativt osynlig, fick bollen i ytan mellan mittfält och backlinjen i hemmalaget, lyfte perfekt i djupled och där kom Jordan Larsson.

Anfallaren visade varför han haft en så bra vår, tog ner bollen i steget och styrde den elegant i bortre hörnet. 0–1 och IFK i förarsätet i en första halva som totalt sett inte var mycket att skriva hem om.

Den andra halvleken var något mer händelserik, AFC saknade absolut inte möjligheter att skapa fram kvitteringslägen även om man saknade den sista kvalitén som krävs för att få till det sista.

IFK kunde istället ha punkterat matchen ett par gånger om.

Lars Krogh Gerson fick ett öppet läge i mitten men valde att spela vidare istället. Och Jordan Larsson frispelades men försökte gå runt Ole Söderberg och kom ur vinkeln.

Bollen i burgaveln.

Gudmundur Thórarinsson tvingades ut skadad efter en timmes spel när han tog sig åt baklåret efter att ha slagit en hörna. Så mycket mer dramatik än så bjöds inte de dryga 3 000 på i en totalt sett ganska medioker tillställning i försommarsolen.

Däremot ett snyggt mål till när Lars Krogh Gerson skruvade en frispark som såg ut att vara tänkt som ett inlägg men som dock seglade in i det bortre krysset för 0–2.

Efter det var det inget snack om vart de tre poängen skulle hamna. En seger för IFK som därmed avslutade vårsäsongen med tio av tolv möjliga poäng och ett lyft i den allsvenska tabellen inför uppehållet.

Matchfakta

Allsvenskan

AFC Eskilstuna–IFK Norrköping 0–2 (0–1)

Målen: 0–1 (43) Jordan Larsson, 0–2 (78) Lars Krogh Gerson.

Varningar: Felix Michel Melki, AFC och Alexander Fransson, IFK.

Domare: Mohammed Al-Hakim.

Publik: 3 127.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson