"Är inte riktigt lika ångestfyllt längre"

Vargarna är anmälda till allsvenskan kommande säsong. Och det har ljusnat något för klubben. "Vi har fått lite andrum", säger Michael Olsson.

Vargarnas läge är fortsatt tufft, men har ljusnat något.

Vargarnas läge är fortsatt tufft, men har ljusnat något.

Foto: Johny Daagh

Speedway2019-10-11 17:45

Det var i slutet på säsongen som klubbens ekonomiska läge blev känt. Och efter säsongen la styrelsen siffrorna på bordet, där skulderna var en bra bit över en miljon i föreningen och aktiebolaget tillsammans. Nu har man jobbat på i några veckor, haft möten med sponsorer och även diskuterat med fordringsägare.

Beskedet:

– Det är inte riktigt lika ångestfyllt längre, det börjar kännas bättre. Slutet på det här året kommer att bli tufft, mycket jobb krävs fortfarande men det känns lite mer positivt nu.

Klubben tvingas ställa in den partävling som var tänkt den här helgen. Dessutom har man haft individuella samtal med sponsorerna istället för ett större möte. Vice ordföranden Michael Olsson säger att man fått en del positiva signaler.

– Det känns som att läget är stabilare, vi har fått in lite sponsorer och lite från privatpersoner som gått in med mindre belopp. Sedan är det en del sponsorer som vill avvakta än, men vi har fått lite andrum. Vi håller på att sätta ihop en marknadsgrupp och har en sponsorsäljare som vi skriver avtal med. Det är lite grejer på gång och känslan är att vi nog kan lösa det här.

Ni sa att det behövdes in 500 000 innan årsskiftet för att undvika konkurs, är ni i närheten av det?

– Det är vi väl inte än, men det var så mycket vi bedömde krävdes för att vara helt säkra. Nu har vi haft samtal och fått besked om att de vi har skulder till inte kommer att sätta oss i konkurs i nuläget. Den akuta bördan har minskat, men vi kommer inte att komma undan det här på flera år. 

Klubben är preliminärt anmäld till allsvenskan kommande säsong. Enligt senaste protokollet från Svemo är det sex lag som aviserat att man kommer köra i näst högsta serien nästa år.

– Det stämmer att vi är ett av dem. Man ansöker per automatik till den serie man sportsligt kvalificerat sig för om man inte aktivt säger att man inte vill. 1 december ska den officiella laganmälan göras med förartrupp. Nästa vecka ska vi titta på en budget för 2020 och ta beslut om det. Vi kommer i så fall att köra med en strängare budget. 

Sporten har varit i kontakt med Anders Carlberg, som varit ordförande de senaste säsongerna men hoppade av under turbulensen i somras. Han väljer att skriva sina svar på frågan om vad som gjort att klubben hamnat tufft till ekonomiskt:

– Siffrorna som nämns är ju en så kallad ryggsäck sedan ett antal år tillbaka. Redan när vi gjorde avtalet med Torsten Sahlin, som var oerhört välvilligt gjort av Torsten, för några år sedan kanske klubben skulle ha agerat annorlunda med facit i handen. Det är ju alltid lättare att ta kloka beslut med facit i handen. De åtgärder som vidtogs i år med uppsägning av bland annat kanslipersonal, samt förhoppningen om ett mer gynnsamt utfall med samarbetspartners och publiksiffror som tyvärr inte blev så bra som Vargarna hoppades har ju inte gjort situationen bättre, skriver han.

Carlberg fortsätter:

– Personligen hade jag önskat att jag hade haft tiden att jobba vidare men i och med att jag startade ett företag den 1 juni så fanns det tyvärr inte tid att jobba ideellt längre, vare sig nu eller på sikt. Det finns mycket kompetenta människor i styrelsen, inte minst är de rutinerade och väldigt kloka. Jag har stor respekt för dem, jag tror verkligen på dem.

Karta: Kråkvilan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!