Nu har det snart gått fyra månader sedan Bettan Hägg blev sjukskriven från den kommunala hemtjänsten i Söderköping. Orsaken är utbrändhet till följd att stress. I mitten på augusti börjar hon jobba igen. Ett arbete som hon älskar, men säger att hon kanske inte orkar med länge till.
– Våren har präglats av organisationsförändringar som gjort arbetsmiljön väldigt mycket sämre, säger Bettan Hägg.
Tidningen har tidigare skrivit om turbulensen inom hemtjänsten, och Bettan Hägg har varit en av de som uttalat sig.
Läs mer: "Gråter när de kommer till jobbet" och "Ny organisation oroar inom hemtjänsten" och "Här är de nya cheferna i hemtjänsten"
I april kraschade Bettan Hägg. Hon hade just gjort sitt första sexveckorspass, och hade fått det nya schemat när hon kom till jobbet och fick veta att någon ändrat till ett åttaveckorsschema. Samtidigt hade hon uttalat sig om kommunen och en av arbetsledarna på sociala medier och blev kallad till ett möte med en av enhetscheferna, som inte längre arbetar kvar inom hemtjänsten, och kommunens HR-chef Bärbel Elenius.
– De läste upp en skrivelse för vad som gäller vid kränkande särbehandling. Sedan ville de att jag skulle skriva under vad vi gått igenom. Bland annat att jag inte bör uttala mig kritiskt om Söderköpings kommun på sociala medier och i media, för att detta kan påverka rekryteringen av nya medarbetare. De ville att jag skulle skriva på, men jag sa att jag inte kunde skriva under på den punkten – att de istället fick bli en bra arbetsgivare som folk ville jobba för.
– Till slut strök Bärbel Elenius det stycket och jag skrev under, säger Bettan Hägg.
Bärbel Elenius säger att det stämmer att kommunen läste upp ett handlingsdokument för vad som gäller vid kränkande särbehandling, och att anteckningar från mötet skrivits av enhetschefen. Bettan Hägg hade sedan fått skriva under att hon deltagit i samtalet med arbetsgivaren.
– Men hade jag hört eller sett att det stod att hon inte fick uttala sig kritiskt om kommunen hade jag sagt stopp eftersom hon har rätt att göra detta enligt offentlighetsprincipen.
Strök du över ett stycke i texten som handlade om hur kommunanställda bör bete sig i media?– Det stämmer att jag strök över ett stycke hon inte gick med på. Jag minns inte exakt vad det handlade om. Men det handlade inte om att hon inte fick uttala sig kritiskt om kommunen, säger Bärbel Elenius.
När Bärbel Elenius får skrivelsen uppläst minns hon tydligare.
– Vi pratade allmänt om hur uttalanden i media påverkar Söderköpings kommun. Bland annat har vi ett jätteproblem med personalförsörjningen inom hemtjänsten. Jag sa att vi som arbetar måste tänka på att vi är ambassadörer för kommunen, och på hur vi marknadsför kommunen, säger Bärbel Elenius.
Ska en anställd på hemtjänsten behöva tänka på hur den marknadsför kommunen?– Nej, men hur man uttalar sig om sin arbetsgivare och hur det kan påverka ryktet.
Om de tycker att verksamheten brister, ska de inte få säga det då?– Det finns andra sätt att påverka, som fack och skyddsombud. De kan göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger hon.
Bärbel Elenius säger att hon aldrig skulle förbjuda personalen att uttrycka sig kritiskt om kommunen, utan att hon bara fört ett samtal med Bettan Hägg om hur uttalanden i media kan skada kommunen. Hon tycker inte heller att hon närmar sig gränsen för vad en offentlig arbetsgivare får säga.
– Jag kan inte genomföra en arbetsrättslig åtgärd om någon uttrycker sig kritiskt om kommunen i media. Men jag kan informera om hur våra uttalanden påverkar kommunen, säger hon.
När hon får höra Nils Funckes kritik (se nästa artikel) säger Bärbel Elenius:
– Jag får ta till mig av kritiken. Och är det så att jag inte får säga så, då får jag väl tänka på vad jag säger.
– När jag tog upp det här var inte syftet att tysta utan att stärka varumärket Söderköpings kommun. Men då får vi ju diskutera hur vi kan stärka varumärket utan att prata med medarbetarna, säger Bärbel Elenius.