Väg 801 föreslås bli enskild väg, vilket skulle innebära att de boende i de 86 fastigheterna längs den fem kilometer långa vägen tar över ansvaret för den. På frågan om fler privatpersoner riskerar att behöva ta ansvar för nu statliga vägar svarade Thomas Pihl, kommunikationsansvarig på Trafikverket, så här:
– Vi gör ständigt en översyn av hela vägnätet enligt en fastställd överenskommelse med Sveriges kommuner och Landsting och Riksförbundet för enskilda vägar.
Läs mer: Byalag skramlar – ska stämma staten.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, meddelar via ett pressmeddelande att väglagen kan behöva ses över:
– När en allmän väg görs om till enskild väg måste det noga vägas mot landsbygdens behov av transporter. Indragning av allmän väg får inte innebära en övervältring av kostnader från staten till kommunerna eller enskilda fastighetsägare, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
SKL skriver att rådande väglag, från 1971, kan behöva ses över för att anpassas efter nuvarande trafiksituation med ökat resande och transporter. SKL skriver i pressmeddelandet att överenskommelsen de har med Trafikverket bland annat gäller att enskilda väghållare bör ha ansvar för vägar på landsbygd som främst är till nytta för enskilda. Enligt SKL:s egen undersökning upplever många kommuner att indragning av allmän till enskild väg ibland är oförutsägbar och att ansvarsfördelningen mellan staten, kommuner och enskilda väghållare är otydlig. Trafikverkets regioner behandlar frågan olika:
– Trafikverket centralt måste agera. Det är grundläggande att frågor kring indragning av allmän väg hanteras på ett likvärdigt sätt oavsett var i landet vägen ligger, säger Lena Micko.
Lena Micko säger att Trafikverket och SKL behöver samarbeta:
– SKL delar inte i alla avseenden Trafikverkets tolkning av väglagen när de omvandlar allmän väg till enskild väg. En översyn av lagstiftningen kan behövas, och i så fall måste det ske i samverkan mellan Trafikverket och SKL.