Efter granskningen – kommunen JO-anmäls

Söderköpings kommun anmäls nu till JO. Detta efter att en privatperson reagerat över kommunens behandling av Bettan Hägg, behandlingsassistent vid Söderköpings hemtjänst.

Söderköpings kommun har blivit JO-anmäld.

Söderköpings kommun har blivit JO-anmäld.

Foto: Lars-Göran Norlin/arkiv

Söderköping2018-08-02 21:30

En privatperson har anmält Söderköpings kommun till justitieombudsmannen (JO). Detta efter att Bettan Hägg, hemtjänstanställd vid kommunen, tvingades att skriva på ett kontrakt som hänvisade till ett samtal med HR-chefen Bärbel Elenius. Bland annat fick hon inte tala eller skriva kränkande om annan person. HR-chefen informerade också om hur sättet att tala om Söderköpings kommun kunde påverka rekryteringen av ny personal.

Bärbel Elenius kommenterar kort anmälan i ett mejl: "Tråkigt att man upplever att vår hantering är bristfällig men vi välkomnar naturligtvis en granskning. För övrigt inga kommentarer."

Anmälaren anser att kommunen brutit mot offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Han anser också att Anneli Lindbloms, tillförordnad kommundirektör, svar till tidningen "markerar oförstående och arrogans mot medarbetarnas rätt till meddelarfrihet", och tycker att kommunen behöver bli mer transparenta.

Anneli Lindblom har inte heller så mycket att säga om anmälan, i ett mejl skriver hon: "Vi välkomnar JO:s granskning men avböjer ytterligare kommentarer i ärendet."

Kommunstyrelsens ordförande Anders Bevemyr (S) är också positiv till en granskning.

– Det är bra att vi har ett system där man, om man känner sig illa behandlad, kan få sin sak prövad av en extern part. Sedan får vi se hur JO hanterar ärendet, säger han.

Hur ser du på den framförda kritiken?

– Självklart pågår ett ständigt förbättringsarbete, och det här är inget undantag. Jag vill inte föregå JO om de vill göra en utredning.

Anser du att kommunen behöver bli mer transparent?

– Vi har gjort en hel del saker för att inte vara så slutna, det var ett av våra mål när vi tillträdde 2014. Bland annat har vi infört informationsnämnder. Vi har öppnat upp en hel del, säger Anders Bevemyr.

– Jag och socialnämndens ordförande Tuula Ravander (S) har skrivit en insändare till NT med åtta punkter vi vill genomföra för att öka öppenheten i kommunen.

På frågan om varför Anders Bevemyr inte kan berätta om punkterna i talande stund svarar han:

– Jag har inte punkterna framför mig. Sedan kan jag känna att det är viktigt att vårt budskap förs fram i rätt kontext. Precis som ni placerar information i en kontext när ni skriver, är kontexten viktig för oss när vi vill nå ut med ett budskap.

Fakta om justitieombudsmannen (JO).

JO:s uppgift är att främja rättssäkerheten. JO ska se till att myndigheter och domstolar följer regeringsformens bestämmelser om opartiskhet och saklighet och att den offentliga verksamheten inte gör intrång i medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!