I onsdags publicerade vi två artiklar. En som handlade om kommunens sätt att hantera ett kränkningsärende, där de samtidigt informerade en kommunalt anställd om vilka konsekvenser hennes uttalanden i media och på sociala medier kan få för "varumärket Söderköping".
I den andra artikeln fick Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, kommentera kommunens agerande, och hans kritik var skarp.
När vi ber Anneli Lindblom, tillförordnad kommundirektör, kommentera Nils Funckes kritik, ber hon att få skicka över din skriftliga reflektion via mejl. Så här lyder hennes formulering:
"Jag ser det som en olycklig sammanblandning av två olika frågor. Gällande kränkningen har vi den senaste AFS:en (Arbetsmiljöverkets författningssamling. Red. anm.) att utgå ifrån och har gjort en handlingsplan för Söderköpings kommun med instruktioner för hur man går tillväga när man känner sig kränkt samt hur HR ska hantera ärendet. Vi har en skyldighet som arbetsgivare att agera när någon upplever sig kränkt av uttalanden eller ageranden, vare sig de är direkta eller via sociala medier. Den andra frågan, gällande hur vi företräder och uttrycker oss om kommunen, har en annan karaktär. Vi är alla en del av varumärket Söderköpings kommun och att föra resonemang kring detta är ett viktigt och ständigt pågående arbete. Företrädesvis arbetar vi med dessa frågor i grupp på arbetsplatsträffar etc. Att lyfta in den aspekten i samma samtal som upplevda kränkningar är olyckligt. Intentionen var inte att det skulle upplevas som inskränkande, men tyvärr har det uppfattats så. Hela socialförvaltningen genomgår förändringar av verksamhetens organisering, planering och effektivisering. Förändring skapar ibland spänningar som vi på ett klokt och bra sätt behöver möta och hantera. Det arbetet pågår och jag har full tillit till alla som är involverade i detta viktiga arbete."
Anneli Lindblom säger sedan att hon gärna svarar på följdfrågor, men att de ska skickas via mejl för att hon ska ha en möjlighet att tänka efter innan hon svarar.
Vi skickar sedan fem frågor. Bland annat hur kommunen ska se till att en medarbetare inte ska tvingas skriva på en liknande skrivelse den Bettan Hägg skrev under. Vi frågar också om hon tycker att det behövs utbildningsinsatser för kommunens chefer och om HR-chefen Bärbel Elenius uttalande och agerande kommer att leda till en reprimand.
Anneli Lindblom svarar då: "Det uttalande du redan fått är det vi lämnar i ärendet".
Anders Bevemyr (S), ordförande för kommunstyrelsen i Söderköping, säger att yttrandefriheten är en av grundstenarna i Sveriges demokrati, och att den bör värnas. Han säger att man även på politisk nivå diskuterat "varumärket Söderköping", men att det handlar om hur kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare. Och inte om hur kommunen ska framställas av dess medarbetare i media eller i sociala medier.
– Där hoppas jag att vi alla jobbar mot samma mål. Vi ska de facto vara en bra arbetsgivare där folk trivs. Och finns det brister ska dessa påtalas.
– Och där får man hjälpas åt. Finns det brister går man först till sin närmaste chef, därefter till nästa chef. Och blir det fortfarande inte bättre då måste man göra det publikt, säger han.