Årets grill-VM avgjordes i Limerick på Irland. Totalt deltog 91 lag från ett 30-tal länder. Skärblackas stolthet Lingon & Dill, bestod av Morgan Lundin, Emelie Jeppsson, Michael Bonta och Tim Ahlgren.
Laget har tidigare vunnit SM-guld – i helgen fixade man VM-guld i två av de åtta kategorierna: dessert och homeland cooking.
– Vi är väldigt nöjda med att komma hem med två guld. Det sätter Skärblacka på kartan, det visar att vi också kan fast vi kommer från en sån liten ort, säger Morgan Lundin, som driver restaurangen tillsammans med sambon Emelie Jeppsson.
Lundin är mycket nöjd med segern i homeland cooking.
– I några av de andra kategorierna tittar man bara till hur man till exempel grillar en oxbringa. Men i homeland tillåts man vara mer kreativ, här ska man laga till en hel rätt med smaker från ens hemland, säger han.
Vad bestod den vinnande rätten av?– Den innehöll bland annat hjort, potatis, purjolök, olika höstgrönsaker som exempelvis pumpa, samt sås med whisky och rödvin.
Låter inte som något man bara spontant slänger på gallret när man ska grilla en kväll?– Nej, det krävs mycket förberedelse. VM pågick i fyra dagar, där själva grillningen gjordes de två sista dagarna.
Hur ser världens bästa grilldessert ut, då?– En omgjord och avancerad banana split, där vi bland annat grillade maräng så att det såg ut som grillkol och fyllde på med exempelvis bananmousse och lemon curl. Den fick formen av en jordglob.
Får Skärblackaborna njuta av de vinnande rätterna?– Det är lite svårt att göra den här maten till så många gäster, men vissa delar kan väl dyka upp, säger Morgan Lundin.