Krögarpar i Skärblacka är bäst på att grilla

På krogen Lingon & Dill i Skärblacka finns Sveriges bästa grillare i år. Morgan Lundin, 42, och hans sambo Emelie Jeppsson, 34, förde sitt lag till seger i Grill-SM.

Mästarparet. Morgan Lundin och Emelie Jeppsson kamperar ihop i jobbet och privat. Nu har de blivit svenska mästare i grillning. I laget ingår även Tim Ahlgren och Michael Bonta.

Mästarparet. Morgan Lundin och Emelie Jeppsson kamperar ihop i jobbet och privat. Nu har de blivit svenska mästare i grillning. I laget ingår även Tim Ahlgren och Michael Bonta.

Foto: Henrik Johansson

Skärblacka2017-05-23 19:15

Finalen på Liseberg i Göteborg gångna helgen vann Lingon & Dill BBQ Team med knapp marginal före laget Barbie Q från Linköping. Förutom Morgan Lundin och Emelie Jeppsson tävlar Tim Ahlgren och Michael Bonta i laget.

I kategorierna lax och högrev vann de, i kamben blev de tvåa, i bog trea och vegetariskt femma – och i kyckling nummer 14.

– Många lag klappade ihop med kycklingen, 14-15 lag misslyckades, säger Morgan.

Viktigast: kolet

Inför SM förberedde sig laget noga:

– Laxen testades i 30 olika tillagningssätt. Vi har verkligen jobbat med laxen.

Vad är då viktigast för att lyckas med grillningen?

– Kolet! säger Morgan.

SM-segern innebär ett nytt stort äventyr i oktober:

– Vi ska delta i Grill-VM i Limerick på Irland, säger Morgan.

Då ska ni ju inte ändra på ett vinnande recept!

– Laxen kommer vi nog att behålla, men det är andra regler än i SM, säger Morgan Lundin som i flera år varit en av kockarna på Nobelfesten.

2004 blev han Årets kock på Grönland, där han tillagade myskoxe och grönlandshaj. Han har dessutom nått semifinal i Årets kock i Sverige och Danmark.

Från norr – och söder

Morgan har sina rötter i Arvidsjaur, sambon Emelie i Halmstad. Utan tidigare anknytning till orten har de bosatt sig i Skärblacka och öppnat krogen i gamla postlokalen.

I kassavalvet, bakom en tjock järndörr, är vin- och spritförrådet.

– Det gillar socialnämnden, som vill att man förvarar alkoholen säkert, säger Morgan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!