Finalen på Liseberg i Göteborg gångna helgen vann Lingon & Dill BBQ Team med knapp marginal före laget Barbie Q från Linköping. Förutom Morgan Lundin och Emelie Jeppsson tävlar Tim Ahlgren och Michael Bonta i laget.
I kategorierna lax och högrev vann de, i kamben blev de tvåa, i bog trea och vegetariskt femma – och i kyckling nummer 14.
– Många lag klappade ihop med kycklingen, 14-15 lag misslyckades, säger Morgan.
Viktigast: kolet
Inför SM förberedde sig laget noga:
– Laxen testades i 30 olika tillagningssätt. Vi har verkligen jobbat med laxen.
Vad är då viktigast för att lyckas med grillningen?
– Kolet! säger Morgan.
SM-segern innebär ett nytt stort äventyr i oktober:
– Vi ska delta i Grill-VM i Limerick på Irland, säger Morgan.
Då ska ni ju inte ändra på ett vinnande recept!
– Laxen kommer vi nog att behålla, men det är andra regler än i SM, säger Morgan Lundin som i flera år varit en av kockarna på Nobelfesten.
2004 blev han Årets kock på Grönland, där han tillagade myskoxe och grönlandshaj. Han har dessutom nått semifinal i Årets kock i Sverige och Danmark.
Från norr – och söder
Morgan har sina rötter i Arvidsjaur, sambon Emelie i Halmstad. Utan tidigare anknytning till orten har de bosatt sig i Skärblacka och öppnat krogen i gamla postlokalen.
I kassavalvet, bakom en tjock järndörr, är vin- och spritförrådet.
– Det gillar socialnämnden, som vill att man förvarar alkoholen säkert, säger Morgan.