Stora neddragningar i vård och omsorg väntas

Vård- och omsorg har det senaste året kantats av en pressad ekonomi. Nästa år följer ytterligare stora neddragningar.

Det blir fortsatta neddragningar inom vård- och omsorg nästa år, meddelar Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det blir fortsatta neddragningar inom vård- och omsorg nästa år, meddelar Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-08-28 18:00

Efter sparkravet på två procent har vård- och omsorgsnämnden i år tvingats till en rad sparåtgärder i sina verksamheter. Bland annat råder restriktivitet för timanställningar, övertid, utbildningar, inköp och att ta in vikarier. Besparingarna, tillsammans med högre bidrag från bland annat Migrationsverket, har gjort att prognosen för nämndens ekonomi nu ser bättre ut än tidigare. 

– I senaste nämnd prognostiserade vi ett underskott på 15 miljoner, vilket är betydligt bättre än prognosen i maj. Förhoppningen är att vi är nere på noll till årets slut, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Trots detta räknar nämnden med att gå in med ett underskott på 87 miljoner kronor nästa år. Det beror på att det är för mycket personal i förhållande till budget både inom hemtjänst och LSS-boenden (för funktionshindrade). På grund av kommunens kärva ekonomi räknar man dessutom med fortsatta sparkrav. 

80 procent av nämndens budget utgörs av personalkostnader. Det är alltså där det måste skäras. Olle Vikmång ser dock inte att det går att genomföra mer besparingar inom varken hemtjänst eller LSS-boenden.

– De har redan idag ett tufft beting för att komma ner till dagens budget, att lägga på ytterligare sparbeting där skulle bli svårt, säger han.

Det som återstår är då särskilda boenden – äldreboenden. Om det blir besparingar där nästa år är ännu för tidigt att säga, säger Olle Vikmång.

– Men vi vet att vi kommer behöva göra stora neddragningar generellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!