Den avskedade chefen på digitaliseringsavdelningen har polisanmälts för tagande av muta och en förundersökning har inletts, enligt polisens presstalesperson Åsa Willsund.
Det är till Riksenheten mot korruption som alla mutbrott kommer. Kim Andrews är kammarchef och chefsåklagare för riksenheten.
När vi berättar för honom att en chef på digitaliseringsavdelningen i Norrköping har polisanmälts och avskedats på grund av misstanke om mutbrott – sedan hen i ett mejl frågat en leverantör om de var villiga att bjuda chefen och en chefskollega på biljetter till ett konvent i USA – konstaterar han:
– Det är ett fullbordat mutbrott när någon betingar sig en otillbörlig förmån kopplat till sitt uppdrag.
Men är det inte ett försök till mutbrott – leverantören sade ju nej?
– Nej, det räcker att man begär en otillbörlig förmån i tjänsten för att det ska vara ett mutbrott, säger Kim Andrews.
Han berättar att det är relativt vanligt att hemtjänstanställda och renhållningsarbetare erbjuds mutor. Det finns flera rättsfall där såväl hemtjänstanställda som sopåkare dömts.
I juni i år fälldes en kvinna som varit anställd i hemtjänsten för att ha tagit emot ett arv från ett äldre par, som hennes arbetslag haft ansvar för. Hon dömdes för grovt tagande av muta och fick villkorlig dom samt 5 000 kronor i dagsböter. Hon blev utöver det av med sitt jobb.
I december 2017 fälldes två renhållningsarbetare för tagande av muta och ocker. De dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter.
Straffet för att ge eller ta en muta är böter eller fängelse i högst två år, vid grova brott upp till sex år, enligt Polismyndigheten.
– Ofta döms personer, som tidigare är ostraffade, till villkorlig dom och böter för mutbrott. Domstolen brukar också ta hänsyn till om den åtalade blivit avskedad när de tar ställning om böter ska utdömas, säger Kim Andrews.
Han kan inte uttala sig om huruvida det var rätt att avskeda den aktuella chefen på digitaliseringsavdelningen innan förundersökningen var klar.
– När det gäller frågan om han ska avskedas är det arbetsrättslig fråga som utreds för sig. Om personen ska avskedas kan bero på om hen agerat i strid med de riktlinjer som kommunen har. Det kan vara grund för avsked, säger han och tillägger.
– Om personen ifråga eller ett fackförbund anser att det inte fanns grund för avsked får man processa det.