Han hoppas på nya jobb till Norrköping

Lärdomen av Northvolt gör att kommunen nu ser till att detaljplanera sin tomtmark för att stå redo den dag chansen dyker upp igen.

Pontus Lindblom, Norrköpings kommuns näringslivsdirektör.

Pontus Lindblom, Norrköpings kommuns näringslivsdirektör.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköpings kommun2019-11-08 06:00

Bristen på redan detaljplanerad och byggfärdig mark fällde Norrköpings kommun i kampen om batterifabriken Northvolt. Det, liksom grön energi i tillräcklig mängd, kunde Skellefteå skaka fram på stående fot. Det avgjorde när Northvolt valde Skellefteå framför bland annat Norrköping. I potten låg 3 000 nya arbetstillfällen och Northvolt behövde snabba svar när satsningen klubbats.

– Vi måste ha detaljplanerad mark i portföljen för att kunna konkurrera om liknande satsningar i framtiden, konstaterar Norrköpings kommuns näringslivsdirektör Pontus Lindblom.

– Det är en lärdom vi har dragit av Northvolt-processen. Där måste vi vara bättre förberedda. När Northvolt kom var det bråttom och vi hade behövt ligga längre fram i markprocessen. Samhällsbyggnadskontoret är igång med att detaljplanera den tomtmark som vi har i kommunal ägo. Kommunen har mycket mark men den är inte alltid detaljplanerad. Vi har, efter Northvolt, också fått igång en dialog med privata markägare med mark intill vår. Dels köper vi mark om vi kan men vi ser också gärna att de exploaterar sin mark på egen hand.

Pontus Lindblom säger också att kommunen har fått "väldigt många förfrågningar" från annat håll efter Northvolt, där ju Norrköping var med i racet länge och väl.

– Stora datacenter till exempel. Det är ingenting klart än, men jag är övertygad om att vi kommer att landa i åtminstone något. Jag ser det som en marknadsföringseffekt av Northvolt.

När Northvolt lanserade projektet våren 2017 och öppnade för anbud, inledde Norrköpings kommun med att söka support från omgivningen.

– I en såpass stor satsning är verkligen inte ensam stark, säger Pontus Lindblom.

– Vår offert byggde på samarbete med både Finspång och övriga Östergötland. Vi fick med oss grannkommunerna och säkrade upp stöd från våra stora företag som Holmen, Siemens, Saab och BillerudKorsnäs. Även Campus och Linköpings universitet var med på tåget. Vi bedömde det som en nödvändighet och i det läget var jag ytterst glad över näringslivskontorets starka kontaktnät.

När vi besökte Skellefteå och Pontus Lindbloms, i fabrikssatsningen så framgångsrike, kollega Bengt Ivansson var det svårt att missa glädjen och stoltheten över Northvolts val.

– Bengt Ivansson ska sträcka på sig. Det hade jag också gjort. Skellefteå gjorde ett fantastiskt arbete med Northvolt, säger Pontus Lindblom.

Northvolt har börjat bygga i sin stora batterifabrik. Dock inte i Norrköping, men väl i Skellefteå.
Northvolt har börjat bygga i sin stora batterifabrik. Dock inte i Norrköping, men väl i Skellefteå.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!