Per-Olov Strandberg berättar att kommunledningen vid avskedandet utgick från att chefen misstänks ha brutit mot både lagstiftningen och mot kommunens riktlinjer för hur gåvor och andra förmåner ska hanteras.
– Man är skyldig att hålla sig informerad om vad som gäller. Vi har också utbildningar i lagen om offentlig upphandling och i våra riktlinjer, som alla chefer går, säger Per-Olov Strandberg.
Norrköpings kommuns riktlinje för hur gåvor och andra förmåner ska hanteras har tagits fram för att anställda ska tänka på att de är en del av den offentliga förvaltningen, och arbetar på medborgarnas uppdrag och för deras bästa. Enligt riktlinjen har därför kommunanställda ett särskilt ansvar att bekämpa mutor och andra former av korruption. En tjänsteman eller förtroendevald ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål i sitt arbete, står det i riktlinjen.
– Vi tycker att riktlinjen är tydlig. Det handlar om att vi är en offentlig verksamhet där vi hanterar skattepengar och då får man inte skaffa sig otillbörliga förmåner, säger Per-Olov Strandberg.
Hur kommer det sig att chefen ändå agerade så här?
– Det kan man fråga sig. Det har jag inget svar på. Det kommer att bli en arbetsrättslig process och de fackliga organisationerna har begärt tvisteförhandlingar. De hävdar att det inte finns saklig grund för avsked, säger Per-Olov Strandberg.
Han vill inte säga vilka fackförbund som är involverade, och fackförbundet Ledarna som organiserar chefer har som policy att inte kommentera enskilda fall.
– Vid ett avsked måste arbetsgivaren varsla minst en vecka i förväg, vid en uppsägning är det två veckor, säger Sara Kullberg, jurist hos Ledarna.
Enligt Per-Olov Strandberg upptäcktes det misstänkta mutbrottet i slutet av förra veckan. På tisdagen, knappt en vecka senare sparkades chefen.
– Är det inte en veckas varsel har det ingen större påverkan, möjligen skulle ett mindre skadestånd kunna göras gällande, säger Sara Kullberg.
Den som blir avskedad kan hävda att det är ett felaktigt beslut, oavsett om hen är med i facket eller inte.
– Om arbetstagaren vill ogiltigförklara ett avskedande måste det ske inom två veckor, säger Sara Kullberg.