Slutsatsen: Inget tyder på oegentligheter

Sedan ett hundratal anställda på SMHI i ett anonymt brev slog larm om misstänkta missförhållanden på myndigheten initierade generaldirektör Rolf Brennerfelt två utredningar. I utredningarna har det inte kommit fram någonting som tyder på oegentligheter eller andra allvarliga missförhållanden.

Rolf Brennerfelt är generaldirektör på SMHI. Han säger att ledningen arbetar kontinuerligt med de frågor som kritikerna fört fram.

Rolf Brennerfelt är generaldirektör på SMHI. Han säger att ledningen arbetar kontinuerligt med de frågor som kritikerna fört fram.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2019-02-08 06:00

Läs mer: SMHI-anställda larmar om missförhållanden.

Läs mer: Facket förvånat över hårda kritiken.

I mitten av december tog generaldirektören Rolf Brennerfelt emot ett anonymt mejl, som ett hundratal anställda stod bakom. Skrivelsen bedömdes vara ett larm om oegentligheter i SMHI:s verksamhet och generaldirektören såg till att en intern utredning och en extern utredning inleddes. En verksjurist utförde den interna utredningen och Advokatfirman Delphi den externa.

Utredarnas slutsatser är att det inte framkommit någonting som tyder på att det föreligger oegentligheter eller andra missförhållanden och att det heller inte finns anledning att anta att något brott har begåtts. De anser inte heller att det är nödvändigt att SMHI vidtar ytterligare åtgärder.

– Slutsatsen i båda utredningarna är att inga åtgärder behöver vidtas. Men utredningarna är precis inkomna så jag ska titta närmare på dem förstås. Många av de frågor som nämns i det anonyma mejlet är sådant som vi arbetar kontinuerligt med, säger generaldirektör Rolf Brennerfelt.

I mejlet till generaldirektören pekade brevskrivarna på en rad missförhållanden och en månad senare skickades mejlkonversationen vidare till miljödepartementet, eftersom de anställda inte hade fått några tydliga svar. I det brevet skrev de att "många som försökt säga ifrån har blivit bestraffade på olika sätt, så vi är rädda. Därför är vi anonyma (än så länge)".

Framför allt handlade kritiken om att ledningen inte lyssnat på medarbetarnas synpunkter på den planerade ombyggnaden av SMHI och att det föreligger en stor risk för att den planerade planlösningen leder till försämrad arbetsmiljö. De skriver att antalet enkelkontor kommer att minskas från 275 till 167, förutom för de anställda på personalavdelningen, där alla får enkelrum.

Advokatfirman Delphi konstaterar i sin sammanfattning att skrivelsen inte kan sägas rapportera eller avslöja några missförhållanden utan snarare innehåller tips om att missförhållanden skulle kunna föreligga.

Är det något tips som du funderar att titta närmare på?

– Det har jag ännu inte tagit ställning till, säger Rolf Brennerfelt.

Hur tolkar du det faktum att det är ett hundratal anställda som står bakom mejlen?

– Jag har inte tolkat det alls. Jag noterade att det stod det i brevet. Jag har ingen anledning att spekulera i det.

Hur är stämningen på SMHI? Påverkar det som kommit fram hur det är på arbetsplatsen?

– Det kanske du ska fråga folk som jobbar på SMHI, tänker jag.

Är inte du där också och känner av stämningen?

– Det är klart att de som bor i Norrköping har läst din artikel och så finns det annan artikel (i branschtidningen Aktuell Hållbarhet) – så folk undrar förstås vad det är. Därför försöker vi informera kontinuerligt vad som händer.

Fortsätter den planerade ombyggnaden som planerat?

– Ja, vi är inte klara med planeringen tillsammans med fastighetsägaren Kungsleden än. Det enda vi har gjort än så länge är matsalen och en visningsyta för att visa hur det kommer att se ut. Vi har inte kommit överens om alla detaljer i byggnationen med Kungsleden än. Det är fortfarande på planeringsstadiet kan man säga.

Håller ni på att skapa en visselblåsarfunktion?

– Ja, det är så att regelverket har ändrats lite grann och i höstas så gav jag personalchefen och chefsjuristen i uppdrag att ta fram hur vi ska jobba med det. Det håller de på med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!