– Det är svårt att redogöra för varje individs känsla och upplevelse runt de aktuella frågorna, och det är givetvis något vi får ta till oss inom Fackförbundet ST. Jag upplever det som att kommunikationen har stagnerat och att dom som känner sig missnöjda och åsidosatta vill lyfta kritiken till en helt ny nivå, säger han, apropå det brev till Miljödepartementet som ett hundratal medarbetare på SMHI står bakom, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet. I brevet riktas skarp kritik mot att det inte finns något visselblåsarsystem och rutiner för att anmäla misstankar om korruption och oegentligheter på myndigheten.
Kritiken handlar bland annat den planerade ombyggnaden av SMHI:s lokaler.
Niclas Sköld är förvånad över att kritiken är så hård även om han har förståelse för att det finns personer som inte är nöjda i sakfrågorna. ST har varit inblandat i många dialoger kring ombyggnationen, som han beskriver som nödvändig eftersom delar av fastigheten inte renoverats invändigt sedan 1975, då SMHI flyttade ner till Norrköping från Stockholm.
– Vi blev lite tagna på sängen när vi fick den aktuella informationen på ett möte idag runt lunchtid. Vi har under en längre tid haft en omfattande dialog om den kommande renoveringen, där våra medarbetare fått lämna in sina åsikter, önskemål. Det är klart att resultatet av det arbetet inte kan få alla individer att känna sig helt nöjda, när vi är cirka 500 personer som arbetar i Norrköping. Men att det är så många som 100 personer som är så missnöjda, känns väldigt beklagligt. Personligen skulle jag vilja ha en fortsatt dialog med dem det berör, för att se om det ändå inte går att komma vidare på ett konstruktivt sätt, säger han.
Niclas Sköld berättar också att generaldirektören varit runt och pratat med olika grupper på SMHI om den kommande ombyggnationen, speciellt de som varit mest missnöjda med förslagen.
– ST har också lyssnat runt, men vi har inte fått indikationer om att missnöjet var så utbrett. Jag tycker att vi nu måste sätta oss ner och bena ut dom detaljer som uppenbarligen brustit, och ta oss vidare på ett konstruktivt sätt, säger han.
Själv har han inte känt sig motarbetad som facklig företrädare i sakfrågorna, i den omfattning som beskrivs i kritiken.