Sedan Fiskmagasinet och Enjoy stängde igen i slutet av juli har ägaren Kjell-Åke Andersson inte gått att nå. Han befinner sig, enligt hans grannar, i Thailand. Restaurangchef Emin Karatas har också varit svår att få tag på. Vid två tillfällen har han svarat i telefon för att sedan åter bli oanträffbar.
Enligt personal på Fiskmagasinet och Enjoy har Kjell-Åke Andersson knappt synts till. Emin Karatas har fungerat som hans språkrör och berättat att Kjell-Åke Andersson inte haft möjlighet att närvara eller svara i telefon därför att han skadat benet, eller haft för mycket att göra på sitt arbete vid hans hemkommun i Västsverige. När vi söker Kjell-Åke Andersson vid kommunen visar det sig att det inte finns någon anställd med det namnet.
En nära släkting till Emin Karatas har tillsammans med Kjell-Åke Andersson suttit med i styrelsen för Fiskmagasinet AB. Men den 4 september avgick släktingen och Emin Karatas tog över som suppleant.
LÄS MER: Hon har väntat på lönen – i tre månader.
Emin Karatas släkting satt till nyligen också i styrelsen för ett annat aktiebolag som Kjell-Åke Andersson köpte i början av 2016. Bolaget hette då Kvarterskrog i Stenkullen AB och var som namnet anger en liten kvarterskrog i orten Stenkullen strax utanför Göteborg. Precis som på Fiskmagasinet arbetade Emin Karatas som restaurangchef vid krogen. Efter ett år sålde Kjell-Åke Andersson restaurangen, men behöll bolaget som den 28 juni 2017 bytte namn och ändrade verksamhet. I stället för restaurangverksamhet började företaget nu sälja skidresor på nätet till ett pittoreskt hotell i Italienska alperna.
Hotellet och resesajten drivs och ägs av Sveriges kanske mest skandalomsusade nöjesarrangör. För fyra år sedan gick nöjesarrangören i personlig konkurs och har sedan dess inte fått driva bolag i Sverige.
Varför Kjell-Åke Andersson och Emin Karatas släkting har suttit med i styrelsen, och stått som ägare till bolaget under tiden skidverksamheten har bedrivits är oklart.
Flera källor bekräftar att det är nöjesarrangören som är den egentliga ägaren till både resesajten och hotellet. Nöjesarrangören har tidigare varit misstänkt för inblandning i bolagssvindel där bulvanfigurer drivit företag åt honom.
LÄS ÄVEN: De tar över Fiskmagasinet och Enjoy.
Enligt Magnus Råsten, chef för den polisoperativa enheten vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, är bolagshandel vanligt i den undre världen. Dock vill han inte uttala sig om enskilda fall.
– Eftersom ett aktiebolag fungerar som en juridisk person används de ofta som brottsverktyg. Och då vill man ha ett fläckfritt och etablerat företag, säger han.
Ett etablerat företag erbjuder inte bara en solid fasad. Ett välskött bolag med några år på nacken är också mer kreditvänligt än om man startar ett nytt, enligt Magnus Råsten.
– Ofta byts en styrelse ut många gånger på kort tid. På så vis distanserar sig den egentliga ägaren från verksamheten och blir osynlig och svårupptäckt, säger han.
På senare tid har det också rört sig i företaget. Den 27 augusti avgick både Kjell-Åke Andersson och Emin Karatas släkting från resesajtens bolagsstyrelse. Och en 42-årig man från Stockholm tog över som ägare och vd för bolaget.
Vi har utan att lyckats sökt såväl den 42-åriga bolagsmannen som Emin Karatas, hans släkting och Kjell-Åke Andersson. Vi har även försökt att nå nöjesarrangören själv, men utan att lyckas. De nummer som finns kopplade till hotellet och resesajten saknar abonnent. Och på den mejladress som är kopplad till verksamheten går det inte heller att nå fram.