Insatsstyrkan slog till – mitt under provet

Mitt under högskoleprovet i lördags slog polisen till mot en liga i Norrköping, som försåg ett stort antal personer med rätt svar på högskoleprovet.

16 april 2018 14:29

LÄS MER: Så mycket kostade högsta betyg på provet.

EXKLUSIVT: Se hela pressträffen om fuskligan.

LÄS MER: De misstänkta för jättefusket: En pappa och hans söner.

– Jag kan bekräfta att Ekobrottsmyndigheten tillsammans med polisen genomfört en insats under lördagen, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

Han kan bara lämna knapphändiga uppgifter om vad som lett fram till tillslaget mot bland annat en lägenhet i Norrköping, eftersom utredningen befinner sig i ett tidigt skede.

– Information om helgens tillslag och ärendet kommer vid en pressträff i Norrköping imorgon, en pressinbjudan kommer att gå ut under måndagseftermiddagen, säger Niklas Ahlgren.

Redaktionen har varit på häktningsförhandlingarna mot tre män – 55, 25 och 23 år gamla – som anhölls efter det aktuella tillslaget. Kammaråklagare Anna Lander, Ekobrottskammaren i Linköping, begärde dem häktade för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott från den 1 januari 2015 till och med förra veckan, brottsligheten ska alltså ha pågått i tre år och 4 månader.

De begärdes också häktade för medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen från den 1 november 2017 till och med i lördags. De anhölls i sin frånvaro vid lunch i torsdags och beslutet verkställdes vid 11-tiden i lördags.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och de tre männen häktades på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för brotten.

Redaktionen har fått uppgifter om att flera miljoner kronor togs i beslag vid tillslaget, där Ekobrottsmyndigheten och Nationella insatsstyrkan deltog tillsammans med den lokala polisen.

Niklas Ahlgren vill dock inte gå in på hur mycket pengar som tagits i beslag och på hur de personer som skrev provet fick de rätta svaren, utan hänvisar till presskonferensen som Ekobrottsmyndigheten håller i Polishuset i Norrköping på tisdag förmiddag.

Totalt har 76 395 personer anmält sig till vårens högskoleprov som genomfördes på 120 orter i Sverige och sju orter utomlands i lördags, enligt Universitets- och högskolerådet.

Antalet anmälda har minskat de senaste två åren, vilket kopplas till mindre ungdomskullar och den rådande högkonjunkturen. När tiderna är goda väljer många unga att börja jobba istället för att läsa vidare.

På Universitets- och högskolerådet känner man till tillslaget.

– Vi känner till att ett tillslag gjorts, men om du vill ha mer information får du vända dig till Ekobrottsmyndigheten, säger Karin Andrén, pressfunktionen vid Universitets- och högskolerådet.

Även Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen region öst, säger att tillslaget var känt, men hänvisar alla frågor till Ekobrottsmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel Max Lindahl

Ämnen du kan följa