Far och söner häktas för jättefusket

En ovanligt sträng sekretess omgärdar fallet med de tre män som misstänks ha organiserat ett omfattande fusk på högskoleprovet. Men under häktningsförhandlingen framkom att tingsrätten fryser över sju miljoner av männens tillgångar.

16 april 2018 16:46

Det var mitt under pågående provskrivning i lördags som de tre männen, en 55-årig far och hans 25 och 23 år gamla söner, greps på en adress i centrala Norrköping.

På måndagens hölls häktningsförhandlingar i Norrköpings tingsrätt, varav merparten bakom stängda dörrar. Försvarsadvokaten Mikael Abrahamsson representerar den 55-årige mannen.

– Det har varit så mycket hemlighetsmakeri runt det här att inte ens ordinarie poliser känt till det här fallet under helgen.

Själv har Mikael Abrahamsson svårt att svara på några frågor, säger han, då målet omgärdas av en ovanligt sträng förundersökningssekretess. Detaljerna kring vad hans klient misstänks för fick de själva veta först under häktningsförhandlingen, berättar han vidare.

Han betonar dock att 55-åringen bestämt nekar till brott, vilket även gäller för hans två söner.

Trots det har de tre männen nu som på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden, som misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grov osann försäkran. Den sistnämnda brottsrubriceringen, som gäller ett 70-tal fall, kommer av att själva brottet med att fuska på högskoleprovet kallas just "osann försäkran". De som har fuskat på högskoleprovet kommer därför att misstänkas för just det brottet, medan de tre häktade anses vara medhjälpare.

Under häktningsförhandlingen framkom också att tingsrätten beslutade om kvarstad på sammanlagt över sju miljoner kronor av männens tillgångar. För den 25-årige mannen frystes över tre miljoner kronor, för 23-åringen knappt 2,8 miljoner, och för 55-åringen var beloppet drygt 1,3 miljoner kronor. Som skäl angavs de fordringar staten har på de tre männen, något som rimligtvis kan kopplas samman med brottsrubriceringen grovt skattebrott.

Vad tillgångarna består av är än så länge oklart, men förvarsadvokaten Mikael Abrahamsson bekräftar att "8-9 procent" av de 1,3 miljoner som frystes från hans klients tillgångar är kontanter som polisen tagit i beslag. I enbart 55-åringens fall rör det sig då alltså om över 100 000 kronor.

Åklagaren har nu fram till den 30 april på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl

Ämnen du kan följa