Barn fick bo hos misstänkt ligaledare

Småbarnspappan misstänkts ligga bakom en liga som handlat med narkotika för över en miljon. Samtidigt berättar han att han och hans sambo har fungerat som familjehem till en tonåring.

Den åtalade och hans sambo har fungerat som familjehem till en tonåring. Bilden är tagen i ett annat sammanhang, personerna på den har ingenting med artikeln att göra.

Den åtalade och hans sambo har fungerat som familjehem till en tonåring. Bilden är tagen i ett annat sammanhang, personerna på den har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Claudio Bresciani, Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2019-11-20 20:00

Polisen har under 2018 och 2019 kartlagt vad de misstänker är en kokainliga. I november åtalades sex personer för grovt narkotikabrott. Två av dem är ett föräldrapar som – utöver ett gemensamt barn i småbarnsåldern – även har fungerat som familjehem åt en tonåring.

Mamman i familjen har i polisförhör berättat att tonåringen bott hos dem sedan sommaren 2018. Hon berättar att de sedan gick igenom en utredning innan tonåringen fick sin fasta placering hos dem några månader senare. Nästan exakt ett år efter att familjehemspappan dömts i Norrköpings tingsrätt för misshandel och ringa vapenbrott. Han har även skulder hos Kronofogden på 600 000 kronor efter en konkurs.

– Jag kan inte uttala mig om specifika fall och kan inte berätta om familjen har fungerat som familjehem åt oss. Men jag kan säga att vi alltid tar registerkontroll på de som ansöker. Både i brottsregistret och misstankeregistret. Vi går även igenom deras kontakt med socialen, Kronofogden och Försäkringskassan, säger Ingela Klint, chef på familjehemsenheten i Norrköping.

Oavsett om ett familjehem är utsett av kommunen eller ett privat företag är det kommunerna själva som har det slutgiltiga ansvaret att familjehemmet är bra.

Pappan i familjen är dömd bara ett par månader innan de säger att tonåringen placerades hos dem, kan en sådan sak missas?

– Jag har väldigt svårt att se det. Våra utredare är väldigt noggranna. Även om man bara är särbo med någon så kollar vi upp den personen, säger Ingela Klint.

Är misshandel och vapenbrott vanligtvis sådana brott som kan diskvalificera någon som familjehem?

– Ja, absolut.

Kokainhandeln som paret ska ha varit en del av ska ha skett under hela 2018. Polisen kunde under sina spaningar fastställa att tonåringen vid flera tillfället åkt bil eller umgåtts med både familjehemspappan, som misstänks vara ledaren i kokainligan, och den man som i förhör har beskrivits som den som skulle ta över ledarskapet.

– Det har hänt att vi har råkat ut för att personer i familjehemmen har begått brott. Antingen får vi reda på det via polisen, eller för att det kommer upp i den årliga registerkontrollen som vi gör. Vi har bra rutiner kring vårt agerande vid misstanke om missförhållanden, säger Ingela Klint.

Tonåringen misstänks inte för att ha varit involverad i kokainligans affärer.

En man greps utanför Nyköping med kokain i bilen. Han har i förhör erkänt att han skulle lämna paketet hos småbarnspappan.
En man greps utanför Nyköping med kokain i bilen. Han har i förhör erkänt att han skulle lämna paketet hos småbarnspappan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!