Småbarnspappa tros ha lett knarkliga

Genom att följa betalningsmönster via Swish kunde polisen ta fast den misstänkta kokainligan som tros ha hanterat droger för över en miljon kronor. Det hela tros ha styrts av en småbarnspappa.

En man greps utanför Nyköping med kokain i bilen. Han har i förhör erkänt att han skulle lämna paketet hos småbarnspappan.

En man greps utanför Nyköping med kokain i bilen. Han har i förhör erkänt att han skulle lämna paketet hos småbarnspappan.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-11-19 21:00

I mitten på november 2018 greps en kvinna av polisen efter att ha visat tecken på att vara narkotikapåverad. I kvinnans plånbok och i hennes bh hittades portionsförpackat kokain och kvinnan erkände att hon även hade mer narkotika i sin bostad. 

Genom att gå igenom kvinnans ekonomi kunde polisen se betalningsmönster där kvinnan fick mindre, oftast jämna, summor på ett par tusen kronor swishade till sig innan det gjordes större överföringar från henne till ett par småbarnsföräldrar på en mindre ort i Norrköpings kommun. Flera adresser i Norrköping bevakades av polisen mellan december 2018 och februari 2019. Spaningen resulterade snabbt i att polisen kunde kartlägga ligan.

Enligt åtalet har kokainligan som hanterat droger för minst en miljon kronor under 2018 styrts av en småbarnspappa. Pappan har tagit emot ett stort antal betalningar från personer som kan kopplas till kokainhandel. Själv påstår pappan att han har haft en låneverksamhet och att det är därför personerna har skickat honom pengar. Han säger också att han sålt alkohol svart, en förklaring på när han haft telefon- eller sms-kontakt med personer som har önskat köpa whisky eller vodka. Polisen tror dock att de båda termerna samt beställningar kring "kebabrullar" och "lap tops" egentligen är kodord för kokain. 

I början på 2019 greps småbarnspappan samt flera personer som haft samröre med honom. Bland annat en man som av småbarnspappans sambo beskrivits som en tronarvinge. Han skulle ta över styrandet av kokainligan, eftersom småbarnspappan ville "ligga lite lågt" efter att den kvinnliga langaren i november greps av polisen. Flera andra av de åtalade misstänks ha fungerat som langare till småbarnspappan. 

Även småbarnspappans sambo åtalas för grovt narkotikabrott. Hon har i förhör berättade om småbarnspappans kokainaffärer och hans langare – innan polisen själva nämnt vilken drog det handlade om. Ett erkännande som hon nu tagit tillbaka och menar att det bara varit lögn från hennes sida för att slippa ur häktet.

Totalt misstänkts kokainligan att under 2018 ha sålt minst 655 gram kokain till ett värde av 935 000 kronor samt förvarat 271 gram kokain utöver det. Då har mängden räknats ner till 0,7 gram per försäljningsgram. Flera av de som köpt kokain av ligan kommer även de att åtalas.

Hemma hos småbarnsföräldrarna hittades en kassaskåp i plast i barnrummet med vad som misstänks vara pengar från kokainhandel.
Hemma hos småbarnsföräldrarna hittades en kassaskåp i plast i barnrummet med vad som misstänks vara pengar från kokainhandel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!