Norrköping var en av de första kommunerna som satsade på så kallad sopsaltning av cykelbanor, en effektiv metod för att hålla vägbanan fri från snö och is. Vintern 2019/2020 användes den på sju mil cykelbanor.
Men maskinerna med flytande salt är dyra i drift och förra vintern gick kommunen tillbaka till att enbart ploga och sanda, vilket väckte ilska bland Norrköpingsborna.
Vad har det här gett för resultat ekonomiskt?
– Vi räknade med att det rörde sig om tre, fyra miljoner när politikerna tog beslut om att ta bort det. Sedan kan vi se i den nya upphandlingen, där vi lade med det här som en option – alltså att kunna köpa till det till nuvarande upphandling, att det har blivit något billigare, säger Olof Carlsson, kommunens avdelningschef för drift och underhåll.
Skulle man lägga till tjänsten i dag skulle det alltså inte kosta lika mycket.
Nu går det ekonomiskt bra för kommunen, tack vare coronastödet, men det är inget som syns i tekniska nämndens budget, förklarar ordförande Karin Jonsson (C).
– Vi har fortfarande stora besparingskrav på oss. Så tyvärr har vi inte kunnat tillföra det i år heller.
Är tanken att börja med det igen på sikt?
– Ja, det finns det önskemål om, men vi behöver ha bättre ekonomi då. Vi har fortfarande 15 miljoner att dra in nästa år, säger hon.
– Nu var det extremt oturligt förra året, med mycket snöslask som frös till och skapade extra stora problem. Vi hoppas på en bättre vinter i år, men det vet vi aldrig.
De mest använda cykelbanorna prioriteras först vid halkbekämpning.
– Det är lite som en stjärna utifrån och in, så det ska finnas möjlighet att cykla i så lång utsträckning som det går, säger Olof Carlsson.
Cykelbanorna är inte heltäckande och bitvis måste cyklister ta sig ut på vägarna. I vägkanten kan det bli snömodd och isstråk.
Har ni någon speciell strategi för att det ska vara säkert att cykla på vintern?
– Cykelvägnätet är inte helt perfekt sammanhållet utan i takt med att stan har byggts ut har man anpassat sig till hur man rör sig och på sina ställen blir det blandtrafik. Den delen följer samma prio som cykelbanan. Men visst, under svårare omständigheter drar bilarna med sig snö och moddar ner även där.
– Man får ibland påminna sig om att vi lever i Sverige. Det är ofta någon handfull dagar per år som det kommer mycket snö och då blir det trassligt, för man hinner inte få undan allt på en gång, säger Olof Carlsson.