Cyklisterna sågar kommunens besparing: "Är för jävligt"

"Hela vägen var det uruselt". Cykelpendlarna är inte imponerade av kommunens halkbekämpning efter veckans snöande. "En ren besparingsåtgärd", säger ansvarig politiker om beslutet.

Cykelpendlarna Daniel Ladekrans och Mikael Levin är inte nöjda med hur cykelbanorna såg ut på onsdagsmorgonen och tycker att kommunen haft gott om tid på sig att åtgärda dem.

Cykelpendlarna Daniel Ladekrans och Mikael Levin är inte nöjda med hur cykelbanorna såg ut på onsdagsmorgonen och tycker att kommunen haft gott om tid på sig att åtgärda dem.

Foto: Thomas Möller/Privat

Norrköping2021-01-17 20:00

Under flera år har Norrköpings kommun sopat och saltat gång- och cykelbanor i staden för att det ska gå att vinterpendla på cykel. Förra året användes metoden sopsaltning på sju mil cykelbanor, som då fick helt ren vägbana oavsett väderlek.

Men nu är det slut med det. Från och med den här säsongen går kommunen tillbaka till mer traditionell vinterväghållning, med plogning och sandning av cykel- och gångbanor, som en besparingsåtgärd. Och kritiken lät inte vänta på sig efter att snön som föll i början av veckan fick regn på sig och sedan frös till. 

Flera läsare hörde av sig till redaktionen på onsdagsmorgonen. En av dem är Daniel Ladekrans. 

– Jag cyklar varje dag från Eneby till Skarphagen. Alla andra år har det varit jättebra, för då har de ju saltat. Men inte i år. Det är för att spara pengar, och det är för jävligt, säger han. 

– De vill kalla sig för cykelstad, men är det så här så kommer ju folk att välja bilen i stället.

En annan som cykelpendlar vintertid är Mikael Levin. På onsdagsmorgonen åkte han från sin bostad i Kneippen till jobbet på Sjöfartsverket.

– Hela vägen var det uruselt. Det fanns lite sand men det var alldeles för lite sandat för att det skulle ge något resultat och på stora delar var det helt obefintligt, säger han. 

Mikael Levin ifrågasätter om kommunens beslut att ta bort sopning och saltning är rätt prioriterat i pandemitider och menar att det kan leda till fler halkolyckor och brytskador, som då belastar en redan ansträngd sjukvård. 

– Det finns en risk att man skadar sig. Eller tvingas ta bilen eller sätta sig på spårvagnen i alla fall, fast man inte hade tänkt det. Och då har vi ju motverkat coronastrategin, säger han.

Ansvarig politiker, Karin Jonsson (C), som är ordförande i tekniska nämnden, förstår frustrationen hos cykelpendlarna. 

– Det här är en ren besparingsåtgärd och det är jättetråkigt att vi måste göra så här, men vi hade helt enkelt inte pengar, säger hon. 

Hon medger att sopsaltningen är en bättre metod, men kommunen tog ett politiskt beslut hösten 2019 om att göra uppehåll med den i några år. Maskinerna som används, med flytande salt, är dyra i drift och kommunen tror sig kunna spara cirka tre miljoner kronor per år på detta sätt.

– Det var inte roligt att behöva ta det beslutet, men vi hade inget val. Vi prioriterar ju skolan och vården och då blir det inte så mycket pengar kvar till oss tyvärr, säger hon.
 Oron för att sjukhusen nu ska fyllas med människor som har brutit sig bemöter hon så här: 

– Den faran är ju befogad, men man får väl ta det lite extra försiktigt när man är ute och cyklar på vintern och det är sådant här väglag. Det är det budskap vi kan ha. 

Olof Carlsson, avdelningschef för drift och underhåll på samhällsbyggnadskontoret, är inne på samma linje.

– Nu får man ställa högra krav på sin utrustning. Vill man cykla mycket så är det lämpligt med bredare däck och dubbar. 

– Jag kan tycka ibland att man har väl höga förväntningar på att det ska vara som vanligt, men vi har några dagar per år när det smäller till vädermässigt och då får man vidta lite extra försiktighet utifrån de förutsättningar som råder. 

Både Daniel Ladekrans och Mikael Levin försäkrar att de har kraftiga dubbdäck. 

– Jag har förbaskat bra däck, som tur är, så jag klarar mig skapligt, men jag tänker på de som går, säger Mikael Levin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!