Bakom JO:s beslut att granska kommunen ligger två anmälningar. En av dem kommer från Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet i Norrköpings kommun.
Anmälan skickade han in strax efter NT:s avslöjande i maj i år, i vilket vi kunde berätta att kommunen anställt en säkerhetsutredare med fokus på välfärdsbrott. Syftet var tydligt – att hitta de personer eller organisationer som orsakar kommunen kostnader genom bidragsfusk. Hur det skulle gå till framgick inte, men genom en väl insatt källa framkom att säkerhetsutredaren filmat och fotograferat personer som uppbär försörjningsstöd, utan deras vetskap, trots att det bara rörde sig om lösa brottsmisstankar.
Detta bekräftades också av kommunens säkerhetsavdelning när NT:s reporter konfronterade avdelningen med uppgifterna.
Det fusk som kommunen vill kunna bevisa är bland annat om någon har en sambo eller jobbar svart samtidigt som personen erhåller ekonomiskt bistånd, berättade källan vidare.
I anmälan hävdar Nicklas Lundström bland annat att kommunens agerande bryter mor GPDR i och med att man samlar in, registrerar och sprider bilder på privatpersoner utan deras medgivande. Han påpekade också att det inte finns "något lagligt stöd för en kommun att förfölja, fotografera och filma medborgarna och sedan göra bilderna till offentlig handling".
Och han vidhåller sina åsikter:
– Det finns inget lagrum som stödjer att en kommun kan få gömma sig i buskarna för att komma åt bidragfuskare. Sjävklart ska man inte fuska, men de som får utföra kontroller på det här sättet är till exempel polisen, som har ett strikt regelsystem att följa.
Det påpekade även Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, i en tidigare artikel: "En myndighet måste ha ett tydligt lagstöd för den här typen av intrång och det finns helt enkelt inte. Det här arbetssättet bryter mot i princip hela lagboken", sa han.
JO, Per Lennerbrant, skriver nu i ett så kallat initiativärende, adresserat till arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret och kommunstyrelsen, att han beslutat att "utreda frågor kopplat till detta". I ett pressmeddelande kommenterar han granskningen:
"Vad som har kommit fram väcker frågor om utredningsarbetet är förenligt med grundlagens skydd mot intrång i den personliga integriteten och rätten till privatliv i Europakonventionen. Jag vill därför ha kommunens syn på detta."
Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, blir lite förvånad när hon får beskedet om att JO kommer att granska kommunens metoder.
– Jaha? Jag kände till att det fanns en anmälan. Men inte att det ska granskas. Jag välkomnar ändå att de tittar på det.
I en intervju någon dag efter vårt avslöjande sade du att du "känner dig trygg med att vi gör rätt". Är du av samma uppfattning i dag?
– Ja, jag är trygg med det och utgår från att vi gör rätt. Men jag välkomnar ändå prövningen så behöver man inte föra diskussioner om det är rätt eller fel.
Kommunen har fram till den 14 december på sig att lämna svar till JO. Därefter kommer JO att handlägga ärendet för att sedan fatta beslut.
– Och beslutet kan vara antingen att inga fel har begåtts eller att det skett felaktigheter. Och i det fallet kritiseras kommunen. Det är den påföljden som kan bli, säger Olle Molin, föredragande hos JO.