Domstolen: Fel i hemliga rapporten om Marviken-ägaren

Den hemliga rapporten om Marviken-ägaren Niclas Adler innehöll felaktigheter. Det har en domstol nu fastslagit och beslutat att företaget som skrev den ska betala skadestånd. "Det är början på en upprättelse", säger han.

Niclas Adler fick rätt av Stockholms tingsrätt: Den hemliga rapporten om honom innehöll felaktigheter.

Niclas Adler fick rätt av Stockholms tingsrätt: Den hemliga rapporten om honom innehöll felaktigheter.

Foto: Annika Flood

Norrköping2023-10-17 15:17
undefined
Här, vid Marvikens gamla kraftverk, ville Niclas Adler bygga den så kallade Skärgårdsstaden, innan kommunen bröt samarbetet.

Som vi tidigare har berättat har Niclas Adler stämt såväl Norrköpings kommun som säkerhetsföretaget Scutus. Detta efter att firman, på kommunens uppdrag, gjort en bakgrundskontroll av honom – och att kommunen sedan valt att bryta samarbetet hösten 2020.

Det ledde till att de omfattande byggplanerna i Marviken stoppades, medan rapporten hemligstämplades. Innehållet i den kunde vi berätta om först i julas.

I början av oktober hölls en förhandling mellan Niclas Adler och Scutus i Stockholms tingsrätt. Och på tisdagen meddelades domen: Niclas Adler får rätt på flertalet punkter och ska få skadestånd.

undefined
Stockholms tingsrätt meddelade i sin dom på tisdagen att Niclas Adler får rätt i tvisten mot säkerhetsföretaget Scutus.

Chefsrådman Måns Wigén, som ensam har tagit beslutet, skriver att rapporten innehåller "en del direkt felaktig information och en del annan missvisande information".

En av de centrala punkterna är Niclas Adlers koppling till två asiatiska affärsmän, som dök upp i det uppmärksammade målet mot Sveriges dåvarande Kina-ambassadör Anna Lindstedt 2020. Hon åtalades för att ha fört otillåtna förhandlingar med främmande makt, men friades i domstol.

Såväl Säpo som åklagaren menade att affärsmännen var kinesiska agenter, men domstolen ansåg inte heller att detta var bevisat. Och den detaljen framkom inte i Scutusrapporten, trots att den friande domen hade meddelats flera månader tidigare.

"Dessa uppgifter har varit väsentliga för de slutsatser och den rekommendation som Scutus lämnade", skriver Måns Wigén i den nu aktuella domen – och syftar på företagets råd till kommunen att inte teckna några nya avtal med Niclas Adler, samt att informera Säpo om läget.

Dessutom fastslår tingsrätten att Scutus på flera punkter har brutit mot den europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, under arbetet med rapporten.

Eftersom Niclas Adler har lidit skada av rapporten och fått omkostnader, för bland annat advokathjälp, beslutar Stockholms tingsrätt att Scutus ska ersätta honom med drygt 580 000 kronor.

undefined
Niclas Adler fick rätt av Stockholms tingsrätt: Den hemliga rapporten om honom innehöll felaktigheter.

Niclas Adler var på tisdagen lättad efter beskedet.

– Det är klart att det känns jätteskönt att domstolen anser att alla de felaktigheter jag har upplevt, har begåtts, säger han.

– Jag ser domen som en början på en upprättelse, men det är en viktig början. Den viktiga delen återstår dock, min stämning mot Norrköpings kommun. Jag har inte fått svar på mina frågor kring varför Lars Stjernkvist beställde den där rapporten. Det hoppas jag få i Norrköpings tingsrätt.

Tror du att den här domen har någon påverkan på den kommande rättstvisten?

– Självklart tror jag det. Domstolar tittar på andra domar. Jag har ännu inte fått något datum vid Norrköpings tingsrätt, men en dialog pågår.

undefined
"Jag känner mig trygg i att det var rätt att avbryta samarbetet", säger dåvarande kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist (S), efter att beskedet om domen.

Lars Stjernkvist (S) var dåvarande ordförande för kommunstyrelsen och tog beslutet om att stoppa samarbetet. Han säger så här på tisdagen.

– Jag har bara snabbt hunnit läsa domen. Jag vill verkligen inte framstå som en jurist, jag var bara ett vittne under förhandlingen... men jag är inte helt förvånad över utslaget. Scutus tog ju på sig en del felaktigheter under rättegången.

Ändrar den fällande domen din uppfattning kring ditt agerande?

– Nej, jag ångrar inget. Jag känner mig trygg i att det var rätt att avbryta samarbetet. Jag har svårt att se att någon av de som har följt det här ärendet kan tycka något annat.

Vi har utan resultat sökt Scutus ombud för en kommentar. Domen kan överklagas till hovrätten.

Historien i korthet

Marvikens kraftverk byggdes på 60-talet som kärnkraftverk, men startades aldrig upp. I stället drevs det som oljekraftverk fram till 2009.

Sommaren 2018 sålde Vattenfall fastigheten till Niclas Adlers företag, som presenterade planer på ett mindre bostadsområde, kallat Skärgårdsstaden, med drygt 1 000 bostäder.

Våren 2020 hade planerna växt: Nu skulle man bygga 5 500 bostäder till en kostnad av 20 miljarder.

Hösten 2020 beslutade kommunen, genom Lars Stjernkvist, att bryta samarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!