Jag vet av omfattande erfarenhet att det inte är roligt att misslyckas med en tenta. Men det är nödvändigt. Inte för sakens skull förstås. Däremot är det otroligt viktigt att studenter kuggas om de inte har nått upp till de kunskapsmål som universitetet har föresatt sig att efterleva.
Att, som är fallet med sjukskötersketentan, många studenter misslyckas betyder inte nödvändigtvis att det är fel på tentan. Inte ens moderata regionpolitikers magkänsla är mycket till bevis. Det krävs en kvalitativ bedömning för att slå fast något sådant, och det har inte gjorts.
Sjuksköterska är ett yrke som har förändrats kraftigt över de senaste decennierna. För runt 30 år sedan gjordes utbildningen om, från att ha varit en tvåårig eftergymnasial men icke-akademisk utbildning till att bli en treårig akademisk dito. Detta har också speglat det ökade ansvar som har lagts på sjuksköterskan i verksamheten. Vården har blivit alltmer avanceras och sjuksköterskan har fått en betydligt mer central roll för omvårdnaden men också för medicinska bedömningar.
Yrket kräver mer teori nu än tidigare men bilden av ett väldigt praktiskt yrke hänger ändå kvar. Det kan spela roll. Akademi handlar även till stor del om exakthet i språkbruk varför det inte alls framstår som märkligt att nästan likadana svar inte bedöms lika. Vad gäller medicinska bedömningar eller läkemedelsanvändning kan även mindre språkliga glidningar göra stor skillnad.
Sjuksköterskeyrket ställer höga krav och detta är något som utbildningen måste spegla. Det vore fel mot alla att släppa igenom studenter som inte lever upp till kraven. Trots detta är sänkta krav något som många universitet och högskolor ägnar sig åt numera. Det gör det än mer anmärkningsvärt att LiU härdar ut och håller fast vid kraven.
Att tidigare studenter också har tvingats navigera samma hårda krav och tentor talar också för att det inte är tentan som det är fel på. Om situationen har blivit värre med tiden ligger det närmare till hands att tro att förkunskaperna som studenterna har med sig från grund- och gymnasieskolan har minskat.
Nog kan det finnas skäl att göra förändringar, men inte nödvändigtvis i kravställningen. Lyckligtvis finns det annat som kan göras. Det rimliga vore att se över undervisningen och se om något kan göras där för att hjälpa fler studenter att nå målen. Vilket universitet även har gjort.
Ingen tjänar på att sjuksköterskorna som kommer ut inte klarar av yrket i praktiken. De hårda kraven är faktiskt till för alla.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.