Har Norrköping råd med skrytbygge?

Någonting skaver när kommunen prioriterar bland projekten och väljer bort kraftvärmeverket men bygger profilbyggnad i egen regi.

Norrköpings kommun ger väldigt skilda bilder av hur man agerar ekonomiskt.

Norrköpings kommun ger väldigt skilda bilder av hur man agerar ekonomiskt.

Foto: Montage

Krönika2022-11-23 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Ingen vill längre bygga kajbyggnaden i inre hamnen. Brygghuset fastigheter AB har hoppat av och återlämnat byggrätten till kommunen. Varpå Norrköpings kommunen bestämt sig för att bygga huset självt.

Det är svårt att få ihop kommunens agerande. Ett av fastighetsbolagen bakom Brygghuset är ju Hyresbostäder, kommunens eget fastighetsbolag. Det har kommit fram till att det inte går att göra detta på ett ansvarsfullt sätt. Beslutet av avbryta fattades enhälligt.

Det liberala kommunalrådet Reidar Svedahl som också är ordförande i samhällsplaneringsnämnden säger till NT att han har full förståelse för beslutet. Han säger att han förstår att företag ändrar beslut "i vår nya omvärld" och konstaterar att det bara är klokt. 

Två i sammanhanget betydelsefulla delar av kommunen verkar alltså någorlunda överens om att det här projektet smakar mer än det kostar ju nu. Ändå väljer kommunen att genomföra bygget själv. Den ena handen verkar inte veta att den andra handen finns, än mindre vad den gör.

Kommuninvånarna kan med fog fråga sig om detta är ett ens i närheten av rimligt sätt att använda de skattepengar de betalat in. Det är inte heller som att det saknas alternativ. Tvärtom.

Eon har ju meddelat att företaget vill sälja Händelöverket. Kraftvärmeverket byggdes av kommunen för 40 år sedan och såldes i två omgångar 1999 och 2000 för att sedan hamna i Eons ägo 2001. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl har tidigare framstått som en skarp kritiker av det gamla beslutet att sälja verket.

Så sent som i början av november förklarade Jarl för NT att hon givetvis ser positivt på privat företagande men att det kan vara en god idé för kommuner att äga och driva viss kritisk infrastruktur. En sund inställning. Och plötsligt har möjligheten att åter föra in Händelöverket i kommunens fålla uppenbarat sig. Det är något som inte händer alltför ofta. Det är fullt tänkbart att detta är enda gången under Jarls politiska liv som möjligheten ges.

Jarl menar dock att kommunen saknar de ekonomiska förutsättningarna att köpa tillbaka värmeverket. Det kan och bör nog ses som ett tecken på sund hushållning. Man kan inte få allt man vill ha utan måste ibland rätta mun efter matsäcken. Och det handlar om en väldigt stor affär. Men det klingar falskt när man uppenbarligen har råd att bygga ett stort skrytbygge som inte ens ser attraktivt ut i reklamskisserna.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.