Vad beror höjningen på?
– Den beror på ökade kostnader för underhåll, material och framför allt bränsle som tog fart redan i år. Våra kunder har haft ett fast pris hela 2022 trots en turbulent marknad men vi behöver göra en justering från och med 2023.
Vilka investeringar har ni gjort?
– Vi blev tvungna att flytta vår reservproduktionsanläggning från Inre hamnen och bygga en ny på Ingelsta, vilket har oss kostat närmare 400 miljoner kronor. Den kommer att kunna tas i drift under kommande vinter.
På vilket sätt påverkas ni av världsläget?
– Främst genom att biobränslekostnaderna har skenat, både på inhemska och importerade produkter, säger Björn Persson.
De ökade bränslekostnaderna för fjärrvärmen beror till stor del på Rysslands krig i Ukraina, liksom det faktum att ungefär 30 procent av världsmarknaden för biobränsle försvunnit. Så även om Eon inte köper biobränsle från vare sig Ukraina eller Ryssland märker de ändå av den prisökning på trävaror som kriget har inneburit.
Det andra stora bränslet för fjärrvärmeproducenter är avfall och här har kostnaderna för utsläppsrätter ökat och avfallsförbränningsskatten blivit högre till följd av inflationen.
– Sammantaget är detta en höjning vi måste göra för att kunna garantera våra kunder en trygg tillgång till fjärrvärme nu och framåt, sammanfattar Björn Persson.
Samtidigt som Norrköpings fjärrvärmekostnad ökar med 13,5 procent, vilket innebär en kostnadsökning med cirka 100 kronor i månaden för en lägenhetskund och cirka 200 kr för en villakund, så har exempelvis Linköping en aviserad höjning på 3,5 procent.
Hur kan det vara så stor skillnad?
– Vi kan inte kommentera andra aktörers situation, men Eon är ett privat företag som måste ha en långsiktig fjärrvärmeaffär.
Så ni har inte utnyttjat situationen för att höja priset oskäligt mycket?
– Definitivt inte.Vi skulle aldrig utnyttja den nuvarande situationen på energimarknaden. Detta är en ökning inom rimliga ekonomiska ramar.
Ni har aviserat att ni vill sälja fjärrvärmeproduktionen i Norrköping. Är den kraftiga höjningen ett sätt att locka fler intressenter?
– Nej, vi har sett samma behov av att höja priset i alla Eons fjärrvärmenät.
Fjärrvärmeföretag höjer normalt priset en gång per år och prisändringen måste enligt lag aviseras senast två månader innan den träder i kraft. De senaste prisökningarna har legat runt 0,5 till 1,5 procent i genomsnitt.
Har arga kunder hört av sig till er?
– Vi har mottagit ett flertal samtal och för också en dialog med flera av dem för att försöka öka förståelsen för situationen som vi befinner oss i.
Och på en punkt är Björn Persson självkritisk.
– Vi kunde ha varit tydligare och snabbare med att informera om kommande kostnadsökning, då hade nog mottagandet blivit bättre.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) säger att hon tycker att det var en "riktigt dålig affär" när Norrköpings kommun sålde fjärrvärmeverket år 1999.
– Vi är såklart positivt inställda till privat företagande i stort, men vad gäller viss infrastruktur, som flygplatsen, hamnen eller fjärrvärme finns det ett värde i att det ägs av kommunen för att skapa stabilitet.
Med det sagt ser hon inte att kommunen i nuläget har de ekonomiska resurserna att köpa tillbaka fjärrvärmeproduktionen.