Det brukar kallas att spara med osthyvel. Alltså att hyvla lite överallt. Ett praktiskt sätt för politiker att undvika göra prioriteringar.
På samma sätt går det ofta när ekonomin förbättras. Minskade sparkrav läggs brett över budgeten.
Fast inte i Norrköping, åtminstone inte så länge kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) håller i kvasten.
När det nu visar sig att ekonomin blir bättre än tidigare, hade det enklaste varit att mildra sparkraven rakt av. Men i budgeten för 2025 får vissa nämnder fortsatt känna på hårda sparkrav. I andra fall minskas kraven desto mer eller försvinner.
Sålunda slipper utbildnings- och socialnämnderna helt besparingskrav, vilket i särskilt utbildningsnämndens fall är mycket klokt. Även besparingar kostar nämligen och i utbildningsnämnden fall handlar det om det dryga – och sällan särskilt populära – arbetet med att anpassa skolans kostym till mindre barnkullar.
Andra nämnder får fortsatt känna av hårda sparkrav och till detta läggs minskade investeringar samt att kommunen bland annat avvecklar ägandet av campingplatser. Klokt.
Fast hur kan det komma sig att Norrköping plötsligen fått så mycket bättre ekonomi?
På ett sätt är det ett delikat problem, för det är ju mycket vanligare att våra makthavare ägnar sig åt ekonomiskt önsketänkande. I Norrköpings fall handlar det om både interna och externa faktorer. Kommunledningen har hållit hårt i pengarna, samtidigt som skatteprognosen förbättrats och inflationen minskat.
Det senare är nog så viktigt eftersom inflationen styr pensionskostnaderna och över huvud taget leder till ett sämre kostnadsläge, som en kommun inte kan påverka på så många andra sätt än att sänka sina egna utgifter. Situationen påvisar hur viktigt det är att fortsatt ha en inflationsdämpande och långsiktigt ekonomisk sund politik på nationell nivå.
Norrköpings underskott på 367 miljoner kronor i oktober 2023 har nu krympt till "bara" 68 miljoner, om beräkningarna stämmer. Man kunde kanske önskat att desamma varit lite mer exakta tidigare! Fast det är ändå så att säga en felbedömning i rätt riktning. Samtidigt som händelserna påvisar hur volatil den ekonomiska situationen är för många kommuner. Det kan lätt svänga i bådadera riktningarna, varför det är nödvändigt med en stram politik och god utgiftskontroll.
Om ekonomin förbättras ytterligare kan det förstås uppstå finnas utrymme för ytterligare minskade besparingar och förhoppningsvis också vissa nysatsningar. Försiktighet bör dock fortsatt vara en dygd för de tre partierna i Borgerlig samverkan och SD.