Vi vill erbjuda drop-in på röntgen

Vårdförbundet organiserar bland annat legitimerade röntgensjuksköterskor. En anledning till att drop-in stängde var precis som Joanna skriver för att behovet på datortomografin var stort.

Faktum är att röntgenklinikerna i Östergötland har mycket svårt att både rekrytera och behålla röntgensjuksköterskor på grund av att lönerna i omkringliggande län är högre och villkoren bättre där, skriver Emma Klingvall och Helene Esping, Vårdförbundet.

Faktum är att röntgenklinikerna i Östergötland har mycket svårt att både rekrytera och behålla röntgensjuksköterskor på grund av att lönerna i omkringliggande län är högre och villkoren bättre där, skriver Emma Klingvall och Helene Esping, Vårdförbundet.

Foto: Vårdförbundet

Insändare2023-02-06 20:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Hopplös väntan på röntgen - öppna drop-in igen" NT2/2

Dock kvarstår problem med att erbjuda datortomografiundersökningar eftersom den kompetensen fortfarande saknas i för stor utsträckning. Enklare röntgenundersökningar genomförs av inhyrd extern kompetens. Vilket såklart kostar regionen stora summor. Medarbetarna själva vill gärna kunna erbjuda en fungerande drop-in-verksamhet. Om en planerad undersökning stryks av någon anledning finns tid att gå emellan med en drop-in-patient eller två. Den tjänar också ett viktigt syfte för medborgarna precis som insändarskribenten vidhåller. 

Vi håller med arbetsgivaren om att bristen på röntgensjuksköterskor finns i regionen och i landet. På Vrinnevisjukhuset saknas det för tillfället 22 röntgensjuksköterskor för att kunna sköta uppdraget som regionen har gentemot medborgarna. Faktum är att röntgenklinikerna i Östergötland har mycket svårt att både rekrytera och behålla röntgensjuksköterskor på grund av att lönerna i omkringliggande län är högre och villkoren bättre där. Medlemmarna arbetar mycket jour, obekväm arbetstid och övertid för att kunna räcka till eftersom behovet är stort. 

Arbetsgivaren erbjuder inte attraktiva löner eller karriärvägar som lönar sig. Reglerad specialistutbildning för redan legitimerade röntgensjuksköterskor finns inte i dagsläget. Att utbildningen inte funnits i Östergötland är naturligtvis en bidragande orsak till vår brist på professionen i länet och vi är glada för att det nu blir möjligt att studera på distans mot Jönköping. Men marknadsföringen av den nya distansutbildningen lyser med sin frånvaro. Varför inte erbjuda betald utbildning till röntgensjuksköterska för intresserade undersköterskor som redan är anställda på röntgen eller inom regionen? Ge oss villkoren så ger vi er kollegorna.