Själv står jag i kö för att röntga en fot som värker varje dag.Vid förfrågan om det kan ta dagar eller möjligen ett par veckor, fick jag beskedet att det kan ta månader innan jag kan få en röntgen. Tidigare hade man drop-in mottagning på röntgen, detta har man tagit bort trots att personalen ville ha den kvar. Vill ha ett svar från ansvariga för detta beslut. Slutligen återinför drop-in mottagning på röntgen på Vrinnevi-sjukhuset.
Observer
Svar direkt
Tack för din insändare! Vi som jobbar på röntgen förstår att det är frustrerande att vänta länge på en undersökning när man har en värkande fot. Att kunna komma fram till en diagnos är ofta avgörande för en patient som lider. Vi beklagar att din undersökning har blivit uppskjuten – vi vill kunna hjälpa alla våra patienter så snart som möjligt.
Våra undersökningar utförs av röntgensjuksköterskor tillsammans med undersköterskor. Tyvärr finns för få röntgensköterskor i Sverige. Då vi saknar personal har vi ett ansvar enligt hälso- och sjukvårdslagen att prioritera de sjukaste patienterna.
Vanligtvis erbjuder vi drop-in mottagning för enkla skelettundersökningar så som fotröntgen. Drop-in brukar uppskattas av både patienten och läkaren som skriver röntgenremisser, då det är en smidig tjänst. Svårigheter med drop-in är att vi inte vet vilka och hur många patienter som kommer att dyka upp varje dag.
Oförutsägbarheten i patientflödet gör att drop-in emellanåt blir överbemannad, vilket är svårt att försvara då vi har många patienter i behov av mer komplexa undersökningar som datortomografi- och magnetkameraundersökningar. Det har också hänt att vi har varit tvungna att tillfälligt stänga drop-in med kort varsel på grund av sjukdom bland vår personal. Att plötsligt stänga drop-in drabbar patienter som rest till sjukhuset och får vända hem utan att bli undersökta.
Vi har en kontinuerligt ökande efterfrågan på våra tjänster men många vakanser bland röntgensköterskor. Hösten 2022 hade vi svårt att erbjuda datortomografiundersökningar i tid för exempelvis dem som behöver snabbutredas för cancer. I oktober tog vi beslutet att stänga drop-in och omfördela personal till planerad verksamhet till datortomografi. Nu erbjuds enbart tidsbokade skelettröntgenundersökningar, vilket som underlättar styrning av våra begränsade resurser. Många andra röntgenavdelningar både inom och utanför vår region har sedan tidigare stängt sina drop-in mottagningar av samma skäl. Beslutet innebar enbart en omfördelning av resurser – kön till datortomografiundersökningar har minskat medan kön till skelettröntgen naturligtvis har ökat.
Vad gör vi då för att förbättra den totala tillgängligheten till röntgenundersökningar i det långa loppet? Vi satsar på att rekrytera och behålla våra värdefulla röntgensköterskor. Vi ser fram emot att en ny distansutbildning för den som vill läsa till röntgensköterska startar till hösten. Den som har ett intresse av att bli röntgensköterska får gärna kontakta oss för råd och stöd.
Vi ser fram mot att snart kunna arbeta i mer ändamålsenliga och moderna lokaler genom en total om- och utbyggnation av röntgenavdelningen på Vrinnevisjukhuset med byggstart i år. Vi tar även till oss ny teknik, bland annat med ett projekt för att förbättra patientens valmöjlighet genom självbokning.
Joanna Ahlkvist, överläkare och verksamhetschef vid röntgenkliniken på Vrinnevisjukhuset