Vi är inte självförsörjande på spannmål till livsmedel

”Låt vår bördiga åkermark vara” är rubriken i en insändare som en elev i årskurs 9 skriver i en insändare.

Efter sommarens torka och regn håller spannmålen inte tillräcklig kvalité för bröd, enligt Naturskyddsföreningens Stefan Arrelid. Arkivbild.

Efter sommarens torka och regn håller spannmålen inte tillräcklig kvalité för bröd, enligt Naturskyddsföreningens Stefan Arrelid. Arkivbild.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2023-11-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Elev i årskurs nio: "Låt jordbruksmarkerna vara" NT 4/11

 Eleven skriver hur värdefull åkermark förstörs för exploatering av lagerbyggnader och infrastruktur i Norrköping och på andra håll i landet. Bara i Östergötland har åkermarkens yta minskat med 17 143 fotbollsplaner sedan 1990. 

Naturskyddsföreningen i Norrköping håller helt med insändarskribenten i beskrivningen av nuläget och vikten av matjordar för vår försörjning av livsmedel. Kriget i Ukraina (Europas kornbod) har fått oss att åter också förstå att det är viktigt med beredskapslager. 

Klimatförändringar påverkar också vår livsmedelproduktion i Sverige och världen, som denna sommar med mycket torka under försommaren och hög nederbörd vid skördetider inneburit minskad produktion av bland annat spannmål och potatis. Vi kommer också bli tvungna att importera vete, då veteskörden till stor del är för dålig för brödtillverkning. Så i år är vi inte självförsörjande på spannmål till livsmedel. 

För att öka vårt lands försörjningsgrad och även kunna fylla nya beredskapslager med spannmål, så krävs stopp av exploatering av åkermark. Nuvarande åkermark har genom tidigare generationer skapats och förädlats, för att ge hög avkastning. Vi har ett ansvar att se till att vår åkermark bevaras och säkrar vår framtid med livsmedel och välstånd.