Apropå
"Efter Linköping - nu närmar sig skolkrisen Norrköping" NT 17/3
Det jag tycker är märkligt är att i samband med valdebatter och utfrågningar är alltid skolan, barn- och äldreomsorgen prioriterade områden. Även från riksdagspartierna. Det ska hela tiden skjutas till mer pengar till skolorna men sedan när verkligheten närmar sig så syns det inga tillskjutna medel och alla satsningar rinner ut i sanden.
I NT:s artikel nämns det att fördelningen är ojämn mellan skolorna vilket, enligt min mening, inte är något konstigt. Så länge vi tillåter friskolor och fria val av skolor kommer det att se ut så. Det går alltså, med lite vilja, att styra upp.
Sedan nämns det också att det kan vara för få elever per klass i en skola och för många elever per klass i en annan skola. Är då den enda åtgärden att stänga någon skola? Är det för få i ena skolan och för många i den andra måste väl fördelningen från början vara fel? Även här borde kommunen styra placeringen av elever bättre, begränsa det fria valet.
Det vore mycket intressant att följa pengarna från riksdagen ner till kommunen för att se vart de så kallade satsningarna tar vägen. För de verkar inte komma skolorna till godo i alla fall. Frågan kring pengarna gäller även äldreomsorgen som skulle satsas på med pandemipengarna från staten. Även det flödet hade varit intressant att följa vart det tog vägen. Eller är det så att de pengarna hamnar på flygplatsen? En av de delar som det nya styret vurmar starkt för men som inte på något sätt är kärnverksamhet.