Under torsdagen chockades många Linköpingsbor när kommunledningen (M och S) meddelade att fyra grundskolor och elva förskolor föreslås läggas ner i Linköping.
Snart kan vi ha samma verklighet i Norrköping. Här pågår redan ett arbete med att se över elevunderlaget i de olika skolorna.
– Vi kommer behöva göra samma resa i Norrköping. Jag kan inte i nuläget peka ut vilka skolor som är aktuella. Det ser väldigt olika ut på skolorna inne i Norrköping, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
För att få en bild av hur det ser ut på skolorna så ser man över de så kallade delningstalen, tak för antal elever i varje klass.
– Här ser vi att vissa skolor har för få elever, runt 18-19 per klass. Medan andra har 30 elever. Vi måste följa utvecklingen, vi har inte råd med att ha öppna skolor för få elever. Vi måste ha relevant antal barn i varje klass.
Hur kommer ni fatta beslut om vilka skolor som ska läggas ner?
– Vi tittar på olika modeller. Det kan bli aktuellt att vi skickar ut en enkät till vårdnadshavare i ett visst område och frågar om vilken skola de skulle föredra att ha sina barn i. Man får skicka in sina önskemål, som vi sedan kan dra slutsatser från.
När kan det bli aktuellt att lägga ner skolor i Norrköping?
– Det är inte långt borta. Det finns redan effektiviseringskrav på utbildningsnämnden och de har fått i uppdrag att se hur skattekronan kan användas mest effektivt. Nämnden har påbörjat arbetet och redan under vårens budgetprocess tvingas vi se över investeringsplanerna. Vi kan få plocka bort vissa investeringsprojekt eller slå ihop förskolor.
Det byggs flera skolor just nu, kommer de projekten att behöva pausas?
– Nej, grundskolor som byggs, exempelvis Smedby, kommer färdigställas. Men vi har de senaste åren haft en expansiv investeringsnivå när det gäller förskolor. Det är den delen vi nu behöver se över. Vi måste prioritera grunduppdraget och effektivisera enheterna.
Varför har vissa grundskolor så få elever?
– Det finns olika skäl till det. Vi ser exempelvis att familjerna blivit mer medvetna när de väljer skolor. Man väljer inte längre en skola bara för att den ligger närmast utan tittar på andra saker, som betygen. I Norrköping har vi också duktiga friskoleaktörer.
Men är det inte friskolorna som gjort att vissa kommunala skolor tappat elever?
– Vi i Borgerlig samverkan tycker om valfrihet. Vi tycker att familjerna ska få välja skola. Men jag är tydlig med att friskolorna inte ska kunna välja bort vissa elever, de måste ta emot alla elever.
Finns det inte risk för att det uppstår skolbrist om skolor stängs ner och friskolor lägger ner verksamheten?
– De här argumenten framförs ofta från de som ogillar friskolor. Vi kan konstatera att det är väldigt sällan det händer, mig veterligen har det inte hänt i Norrköping. De friskolor vi har är seriösa aktörer och vi har en bra dialog. Jag känner mig inte rädd för att de ska lämna Norrköping.
När det gäller förskolorna visar nu den demografiska utvecklingen, enligt Jarl, att behovet för förskoleplatser minskar i takt med att födelsetalen sjunkit avsevärt de senaste åren.
– Vi har dessutom en annan migrationspolitik i Sverige nu, det kommer inte samma flöde av människor utifrån.
Enligt Sophia Jarl kommer det göras andra bedömningar gällande landsbygdsskolorna.
– Här är vi tydliga med att de skolorna ska värnas.