Total okunnighet om naturbetesmarker

Fem personer, alla aktiva i Klimatalliansen, skriver i sin gemensamma insändare att klimatskatt på kött behövs.

Fåren hjälper till så landskapet inte växer igen. Fåren hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, skriver signaturen Maggan. Fåren på bilden är inte hennes.

Fåren hjälper till så landskapet inte växer igen. Fåren hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, skriver signaturen Maggan. Fåren på bilden är inte hennes.

Foto: Malin Hoelstad/TT

Insändare2022-05-09 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"En smart klimatskatt på kött halverar utsläppen" NT 6/5

De påstår att delar av denna klimatskatt skall gå tillbaka till jordbruket så att jordbrukare kan genomföra "klimatåtgärder". En väldigt bra åtgärd som dessa fem spaltade upp var att skydda naturbetesmarker.

Hur skyddar man naturbetesmarker enligt Klimatalliansens tänk? Man bevisar sin totala okunnighet i ämnet här. Är det genom att ha betande lantbruksdjur till exempel kor eller får, som man vill skydda naturbetesmarker?  Märkligt eftersom man ju inte vill att medborgarna ska konsumera kött eller mjölkprodukter -  eller menar de att de vill skydda naturbetesmarker genom att försöka locka dit skogens vilda djur att gå och beta där? 

Eller menar man att man vill skydda naturbetesmarker FRÅN betande djur? Man låter det växa igen?

Nästa fråga till Klimatalliansen är hur har Klimatalliansen tänkt att våra livsmedelsproducenter ska lösa tillförsel av gödselmedel nu när de inte önskar se några djur inom lantbruk? 

Djurens gödsel innehåller näring. Djurgödsel är ju "motorn" i bland annat ekologiskt lantbruk där man inte använder konstgjord gödsel. Du kan heller inte odla grönsaker eller spannmål år efter år utan att tillföra näring tillbaka till jorden. De fem personerna som skrev insändaren var till yrket; miljökonsult, konsultchef IT, civilingenjör, "inget yrke - bara riksdagskandidat för klimatalliansen"  och  chefredaktör.....

Bra, men med lite basal kunskap inom lantbruk hade nog denna artikel aldrig skrivits. Insändaren motsäger sig själv. Dessa förslag har inte någon som helst kontakt med verkligheten. Jag bor på landet, äger några åkrar med vall, ekbackar och  skogshagar. Mina får betar där. Fåren ger mig lamm, som jag själv slaktar hemma på gården. 

Fåren hjälper till så landskapet inte växer igen. Fåren hjälper till att bevara den biologiska mångfalden. På vilket sätt borde jag betala klimatskatt på kött? På vilket sätt är jag och mina djur dåliga för klimatet? Fåren och lammen åter ju vad jag inte kan ät, det vill säga gräs.

 Det enda som bekymrar mig är att en varg kan komma. Då är det slut med mina får. Då kommer även mina marker att växa igen. Då kommer den biologiska mångfalden att dö även här.  Klimatalliansen får gärna, som de i insändaren skriver, införa skatt på importerat kött. Men att förbjuda och fördyra för svenska livsmedelsproducenter är inte rätt väg att gå. Man gör bara livet svårare för alla som inte valt att leva i en storstad och på det sättet gjort sig beroende av matleveranser från all världens hörn, låååååångt ifrån svensk livsmedelslagstiftning, miljölagstiftning och lantbrukarnas arbetsmiljö.