Styrande politiker måste ta ansvar

Styrande politiker ska ta ansvar för sin politik, detta gör inte Mattias Geving och Jenny Elander Ek när de svarar på Valdemarsviks lärarnas insändare. Med att upprepa flummiga argument som kostnadseffektivitet och anpassningar försöker de dölja stålbadet.

Ekonomin har inte varit en anpassning utan en brutal strypning av verksamheten, skriver Jonas Andersson (V), ersättare i kommunstyrelsen, Valdemarsvik.

Ekonomin har inte varit en anpassning utan en brutal strypning av verksamheten, skriver Jonas Andersson (V), ersättare i kommunstyrelsen, Valdemarsvik.

Foto: Rikard W Larsson

Insändare2021-03-14 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Politikerna svarar lärarna i Valdemarsvik" NT 10/3

"Eleverna får betala priset för neddragningarna" NT 10/3

Det är inget svårt att räkna ut summa summarum av hårda besparingskrav inom skolan; usla arbetsförhållanden samt barn som inte får sin rätt av god utbildning. Denna summa är absolut inte någon hemlighet inom kommunstyrelsen och dess utskott som hanterar skolfrågorna.

Hårda fakta; Valdemarsvik har ca 15 olika språkgrupper bland barnen, stora sociala utmaningar finns inom ett rektorsområde – det tredje högsta i Östergötland utifrån socioekonomiska parametrar, assistenter och språkstöd har rationaliserats bort och specialpedagog har sparats bort!

Resultatet: mycket försämrade skolresultat, inom grundskola och i förlängningen på gymnasiet. 

Ekonomin har inte varit en anpassning utan en brutal strypning av verksamheten. Ja, kommunen har förlorat statliga bidrag som erhölls när asylsökandet var som störst, men den omstruktureringen har kunnat gjorts utan större påverkan av förhållandena på skolorna. Dråpslaget är ytterligare besparingskrav på flera miljoner. Till och med i föreslagen årsredovisning 2020 för sektor barn- och utbildning, finns skrivning från skolchef att läget är svårt, och att utökade medel behövs.

Det sorgliga är att nu på måndagens möte kommer vi ledamöter och ersättare i Kommunstyrelsens utskott, få dragning om personalenkäten för skolorna, som visar tydligt på extrem arbetsbelastning. 

Idag ligger Valdemarsvik på en finansiering av sin skolverksamhet som är cirka fem procent lägre än jämförbara landsbygdskommuner. Fem procent är ungefär fem miljoner för skolorna, vilket motsvarar specialpedagog och ett flertal stödfunktioner. Vi inom Vänsterpartiet såg detta redan hösten 2019, därav avhoppet från styret. Med de resultat som kommunen har för 2020 samt oväntad stark prognos 2021 är det dags att S och C nu ger skolorna de resurser som krävs, via en tilläggsbudgetering.

Vänsterpartiet lade en motion i frågan under förra fullmäktige, låt nu inte prestige gå före behov, ge den bifall snarast och red ut situationen i skolorna.

Vi delar lärarnas bild av läget och vi står helt klart bakom deras önskan om tillräckliga resurser. För varje barns skolgång är den viktigaste och bästa investering vi kan ge samhället.