Staten ska inte pungslå småbarnsfamiljer

Signaturen Munin följer upp sin egen tidigare insändare och föreslår att momsen

Insändare 22 december 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Jag kunde duscha en gång om dagen" NT 7/12

Jag har i en tidigare insändare i NT beskrivit att det extrema elprisläget riskerar att ruinera ekonomin för vanliga småbarnsfamiljer boendes i småhus och att det saknas tydliga besked om/hur dessa skall kunna bibehålla en normal boendemiljö framgent. 

Av NT:s ledare 13 december "Låt inte de skyldiga till elkrisen komma undan" framgår att en viktig orsak till de extrema elpriserna är att de rödgröna partierna, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i spetsen, har lagt ned betydande andelar av Sveriges elproduktion (sex stycken kärnreaktorer) och att ansvar för detta bör utkrävas. 

Detta är rimligt, men underlättar ju inte nämnda småbarnsfamiljers ekonomi idag. Statens momsintäkter på elen har ökat extremt mycket, då det följer elpriset. Det kan inte vara rimligt att staten, månad efter månad, fortsatt bidrar till att pungslå småbarnsfamiljer. 

Jag föreslår därför att staten från årsskiftet tillsvidare inte tar ut någon moms på el, alternativt endast tar ut moms för det snittpris som får anses vara skäligt (schablonbelopp/kWh för respektive elområde). Staten skall inte pungslå småbarnsfamiljer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa